Hoppa till innehåll

Skyddsvallen-bygget fortsätter i Skanör och Falsterbo

Skyddsvallen i södra Ljunghusen är klar och besiktigad. Bygget av den första sektionen gick som planerat och höll tidplanen.

Markvegetationen är tillbakalagd och den visar tecken på att ta sig. Om ett år har vi tillsyn tillsammans med Länsstyrelsen och då ska vi avgöra ifall vi behöver stödså något. Vi ger det ett år för att se om växterna klarar sig självmant, säger Anders Purcell, projektledare för bygget av skyddsvallen.

Vegetationslagret är inledningsvis känsligt ovanpå och det är bra om den som ska gå mellan skogen och stranden använder spångarna förbi vallen. Hjulspår vittnade nyligen om att någon försökt cykla på vallen och det är inget som vegetationslagret mår särskilt bra av för närvarande.

Givetvis är det ju en plats man ska kunna röra sig på, men man behöver ju inte gräva i den och inte cykla på den, säger Anders Purcell.

I samband med bygget har den första sandrestaureringen gjorts strax väster om vallen.

Det hade varit svåråtkomligt i ett senare skede. Vi har lyft dit sand som blivit över när vi anlagt vallen. Eventuella växtrester och fröer som hängt med sanden är från området så det är perfekt, säger Purcell.

Vallbygget tar nu sommarlov och därefter fortsätter sannolikt projektet i Skanör och Falsterbo från september 2024 till april 2025.

Den 31 maj skickade vi in anmälan om att starta tre nya anläggningsetapper. Nu pågår samrådstid med Länsstyrelsen i cirka två månader.

De aktuella anläggningsetapperna är i Falsterbo (längs med Strandbadsvägen över skjutfältet och ner till havet), Skanör (från Hagarondellen längs Storevångsvägen upp till Västra Halörsvägen) samt vid Haga pendlarparkering.

Vid Haga blir det vårt första murliknande skydd, en gabionmur, längs med pendlarparkeringen och Eons stora station.

Till bygget i Skanör och Falsterbo kommer det till att börja med åter användas massor från Henriksdalsområdet i östra Höllviken.

Majoriteten av massorna är kvar, södra Ljunghusen var ju litet i det här perspektivet. Vi kommer att behöva komplettera med mer massor och det kan i så fall röra sig om nya massor från Henriksdalsområdet, tester pågår, och Västra Ingelstad, där vi tog massor till prototypvallen. Vi har även en entreprenör som har lite andra områden med massor som är testade och håller god kvalitet, säger Anders Purcell.

ljunghusen 5 juni.jpgProjektledaren Anders Purcell är nöjd med hur den första sektionen av skyddsvallen blivit.

Läs mer om skyddsvallen

Publicerad:
5 juni, 2024