Hoppa till innehåll

Vellinge bland topp 10 i Agenda 2030

För tredje året i rad hamnar Vellinge kommun bland topp 10 i totalrankningen över Sveriges kommuners framgångar inom Agenda 2030. Under paraplyet Agenda 2030 ryms 17 mål som kan sammanfattas i tre block, ekologisk, - ekonomisk, - och social hållbarhet.

Dagens Samhälle gör en totalrankning vilket innebär att de mäter alla parametrar för att sedan lista vilken svensk kommun som ligger bäst till. Agenda 2030 är en universell agenda för hur alla världens länder ska jobba för hållbar utveckling fram till år 2030. I år hamnar Vellinge kommun på fjärdeplats i kategori storstad och en sjundeplats i alla kategorier.

Vi har stort fokus på hållbarhetsfrågor i Vellinge och det är mycket glädjande att vi hamnar i topp. Jag ser det som ett bevis på att vårt breda hållbarhetsarbete inom flera olika områden spelar roll och ger resultat. Det är ett långsiktigt och angeläget arbete för Vellinges framtid som vi måste fortsätta hålla i över tid, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande

Vi har en central roll i genomförandet av de globala målen och det är roligt att vi får bevis på att arbetet gett resultat. Men hållbarhetsarbetet går för långsamt och vi behöver visa ett föredöme. Vårt Program för hållbar utveckling är ett sätt för att vi ska fortsätta utveckla hållbarhetsarbetet och integrera hållbar utveckling i kommunens kärnverksamhet, säger Linn Huitfeld Rydberg, Energi- och klimatstrateg

Arbetet med hållbarhetsfrågor har varit prioriterat i Vellinge kommun under en längre period och sedan tidigare har det bland annat funnits styrdokument för skyfallsplan, ett kustprogram, handlingsplan för integration samt ett energi- och klimatprogram.

Kommunens program för hållbar utveckling sträcker sig mellan 2020 fram till 2030, samtidigt som den universella agendan löper ut. Programmet är kommunens styrdokument som leder kommunens arbete med hållbarhetsfrågor.

Publicerad:
21 september, 2022