Hoppa till innehåll

Tryggt hemma

Projektet Tryggt hemma ger tips och knep på hur man möblerar och inreder för att kunna bo hemma tryggt och säkert. Genom detta kan vi bland annat minska risken för fallolyckor och andra olyckor som är relaterade till bostaden.

I maj 2021 påbörjades planeringen för att skapa informationsfilmen Tryggt hemma, som snart kommer visas runtom i kommunen. Genom projektet vill Vellinge kommun visa hur man med enkla medel kan minska risken för olyckor i hemmet, och öka tryggheten för dig eller någon du känner som börjar bli äldre. Projektledaren för Tryggt hemma är Helena Lindau Hägg som arbetar som koordinator i Vellinge kommun.

Projektet kommer mynna ut i en film som utspelar sig i ett hus där målgruppen får information om hur man på bästa möjliga sätt kan skydda sig mot olyckor, till vår hjälp har vi haft workshops tillsammans med en duktig fysioterapeut och arbetsterapeut, som är kunniga med goda råd säger Helena Lindau Hägg

Målet är att filmen ska nå ut till alla äldre i kommunen som fortfarande bor hemma, genom pensionärsföreningar och våra vårdleverantörer. Det finns även en vision om att visa upp den på flera ställen runt om i kommunen.

Vi vill så klart att så många som möjligt kan ta del av filmen och ta till sig de tips och knep som filmen ger, säger Helena Lindau Hägg.

Enligt Socialstyrelsen behöver ungefär 70 000 personer per år uppsöka sjukhus på grund av fallolyckor. Det är den siffran Helena Lindau Hägg försöker få ner med hjälp av projektet och informationsfilmen. I filmen förklarar man bland annat om vikten att se över sina mattkanter och vikten av att ha en bra badrumsmatta. Varje scen visar hur en typisk situation hemma kan se ut, med tydliga och prisvärda produktexempel som är lätta att införskaffa. Det ges även tips på belysning men även olika balansövningar. Filmen informerar även om andra tjänster i kommunen som kan vara till hjälp, såsom Fixartjänst, äldre-och anhöriglots och att man kan få förebyggande hembesök.

Genom filmen vill vi skapa förståelse för att det är rätt enkelt att anpassa allt själv där hemma, det behöver inte vara så svårt som det kanske först låter, säger Helena Lindau Hägg.

Det är ganska otroligt när man tänker på det, hur en enkel förändring hemma kan bespara så mycket lidande och i förlängningen kanske även rädda liv. När informationsfilmen Tryggt hemma är färdig kommer den att publiceras här.

Publicerad:
20 januari, 2022