Hoppa till innehåll

Allt fler invasiva arter – så här kan du förhindra spridningen

Främmande djur och växter kan komma in i landet genom import eller via gods och transporter. Dessa kan sedan hamna i naturen – där en del blir invasiva och påverkar vår biologiska mångfald negativt. Vi behöver alla hjälpas åt att stoppa spridningen och därför har vi samlat 5 enkla tips på vad du kan göra!

Antalet främmande arter som finns i Sverige ökar för varje år. En del av dessa blir så kallade främmande invasiva arter. Det innebär att de hotar den biologiska mångfalden och skadar vår natur så att ekosystem och dess funktioner som vi är beroende av rubbas.

Vi behöver alltså hjälpas åt i kampen mot invasiva arter. Men hur gör vi det? Jo, Naturvårdsverket har samlat 5 enkla råd som du som privatperson kan följa för att förhindra spridningen.

1. Släng inte växtavfall i naturen

Se istället till att slänga ditt växt- och trädgårdsavfall i tätt förslutna sopsäckar. Om det är små mängder går det bra att kasta det i hushållsavfallet, men vid större mängder avfall är det bra att höra med din återvinningscentral var du ska lämna det.

2. Håll koll på vilka växter du köper och ger bort

Här kan du ta del av de EU-listade och förbjudna invasiva arterna. Men om du är fortsatt osäker på om en växt du tänkt ge bort eller som du fått är invasiv, kan du fråga din närmaste trädgårdshandel om råd.

3. Släng inte invasiva växter i komposten

Risken är nämligen stor att de inte bryts ner, vilket gör att frön och växtdelar istället får hjälp att spridas när du använder kompostjorden. Istället kan du lägga små mängder växtavfall från invasiva arter i en plastsäck med vatten så att de ruttnar.

4. Transportera inte växtavfall i öppet släp

Att bekämpa invasiva växter genom att frakta växtavfall till återvinningscentralen är positivt, men se till att alltid lägga växtavfallet i säckar som du försluter noga innan du transporterar dem.

5. Se till att ditt exotiska husdjur inte hamnar i naturen

Det är förbjudet att släppa ut husdjur i naturen. Så – om du inte vill eller kan ta hand om ditt exotiska husdjur, försäkra dig då om att det får ett tryggt hem hos någon annan.

Har du observerat en invasiv främmande art? Läs mer om hur du rapporterar det här .

Vill du läsa på om invasiva arter, ta del av tipsen i sin helhet eller lära dig mer om vad du kan göra för att förhindra spridningen kan du besöka vår Informationssida om invasiva arter

Invasiva-arter_Jätteloka.jpgInvasiva-arter_Blomsterlupin.jpgInvasiva-arter_Vresros.jpg
Exempel på invasiva arter. Från vänster: Jätteloka, Blomsterlupin, Vresros

Publicerad:
28 juli, 2020