Hoppa till innehåll

Upphandlingen klar för Sveriges första demensby

Det blir vårdbolaget Förenade Care som får uppdraget att driva Sveriges första demensby i Västra Ingelstad på uppdrag av Vellinge kommun. Verksamheten ska vara igång i januari 2020. De närmaste månaderna ska den byggas upp, med allt från robotkatter till specialutbildad personal.

månstorps ängar exteriör.JPG
Bäcken som rinner genom området kommer att flankeras av några palmer och bli en skön oas för de boende.

Månstorps ängar i Västra Ingelstad är i dag ett ”vanligt” vård- och omsorgsboende, och det är Förenade Care som driver det på uppdrag av Vellinge kommun. Nu ska verksamheten successivt ställas om till att bli en demensby. En demensby kan beskrivas som ett boende med både inom- och utomhusmiljö, inom vilken personer med demenssjukdom kan röra sig fritt. Allt från vårdinsatser till inredning och aktiviteter är anpassad efter personer med kognitiv svikt.

I det koncept som Förenade Care beskriver i sitt vinnande anbud ingår bland annat motions- och wellnessanläggning, gröna palmer vid bäcken, café och affär. I demensbyn kommer det att bo både digitala robotkatter att kela med och levande höns att sköta om och plocka ägg från. Förenade Care beskriver i sitt anbud också en utbildningssatsning som ska se till att boendets personal har spetskompetens när det gäller att vårda och bemöta personer med demenssjukdom.

– Vi har hämtat inspiration från flera utländska demensbyar då vi har utformat vårt förslag. Förslaget utgår också från den senaste forskningen om demensvård och demenssjukas behov, säger Christer Henriksson, vd på Förenade Care.

Fem företag lämnade anbud i upphandlingen men Förenade Care bedömdes vara bäst på att möta kommunens kravformulering till det lägsta priset. Beslutet fattades av omsorgsnämnden den 7 maj, och i förra veckan gick tiden för överprövning ut.

– Det koncept som vi utformar på Månstorps ängar är en del av framtidens äldrevård. Vi vill ge våra medborgare den bästa livskvalitén, och det gäller även personer med demenssjukdom. Vi tror att de som får bo i Sveriges första demensby kommer att kunna njuta av livet, säger Mavis Zander (M), ordförande i omsorgsnämnden i Vellinge kommun.

Publicerad:
27 maj, 2019