Hoppa till innehåll

En hyllning till vårt eget närings- och föreningsliv

Förra torsdagen, den 9 maj, anordnade Vellinge kommun Näringslivs- & Idrottsgala för att uppmärksamma framgångsrika företag och goda prestationer i det lokala närings- och föreningslivet.

Under kvällen fick de nästan 200 deltagarna möjlighet att äta gott, underhållas, nätverka samt hylla en rad prestationer.

I år inkluderades också föreningslivet i festligheterna. - Föreningslivet är precis som näringslivet är en viktig aktör för ett fungerande samhälle. Därför känns det helt naturligt att även bjuda och uppmärksamma dessa, säger Christer Ekdahl, näringslivsutvecklare.

En av deltagarna, Erling Pålsson, Teknik & Fastighets AB var positiv över kvällen och uttryckte det:
- Näringsliv och föreningsliv tillsammans på en gala är ett vinnande koncept!

Carina Wutzler, kommunstyrelsen ordförande sammanfattade kvällen så här:
- Ett blomstrande näringsliv och aktivt föreningsliv krävs för att Vellinge ska fortsätta utvecklas. Därför är det betydelsefullt med det stora engagemang och den enorma drivkraft som finns hos företagare och föreningsaktiva. Med kvällens gala fick vi möjlighet att fira och uppmärksamma allt gott och det fina arbete som görs i hela kommunen.

Under kvällen vägledde Patrick Ekwall festdeltagarna genom prisutdelningar och utmärkelser av:

Årets företagare 2019 - Bo Niklasson (priset delades ut av Carina Wutzler, Kommunstyrelsens ordförande och Christer Ekdahl Näringslivsutvecklare)
Motivering: ”Bo Niklasson är företagets grundare och vd och har enligt motiveringen "visat en exceptionell förmåga att utveckla sitt företag sedan starten 1981. Med stort mod och med en klar förståelse om marknaden har bolaget realiserat sin vision. Företaget präglas också av medvetenhet inom såväl miljö som jämställdhet."

Utmärkelsen Årets företagare instiftades ifjol för att premiera duktiga företagare i Vellinge kommun och ska uppmuntra och uppmärksamma det betydelsefulla arbete som görs.

Föreningsledare 2018 - Peter Lundgren (priset delades ut av Mats Persson, Verksamhetschef Vellinge kommun)
”Peter Lundgren, ditt arbete med att föra Vellinge IF framåt skapar entusiasm hos barn och ungdomar, deras föräldrar och alla de som lägger ner otroligt mycket tid i det ideella arbetet. Du skapar delaktighet och får alla att känna att man är en del av laget. Vellinge kommun vill uppmuntra dig till att fortsätta med att förverkliga de idrottsliga mål du satt upp genom att tilldela dig Vellinge kommuns idrottsledare stipendium."

Priset till Årets Nyföretagare delade Anne Marbrandt, NyföretagarCentrum Öresund, ut till Lindas Fingermat.
Motivering: "Efter 16 år som lärare lämnade Årets Nyföretagare i Vellinge kommun tryggheten för att rida på vågen efter sina framgångar i TV-programmet Sveriges mästerkock. Med sin musicerande make och fem söner i skolåldern köpte hon en lokal i Skanörs hamn, kavlade upp ärmarna och grundade sitt eget framgångskoncept – Lindas fingermat. På kort tid har verksamheten kommit att få en betydelse såväl för besöksnäringen som för lokalbor och inte minst för företagets 16 anställda."

Årets Eldsjäl - Ken Kvist (priset delades ut av Carina Wutzler Kommunstyrelsens ordförande, Christer Ekdahl Näringslivsutvecklare).
Motivering: ”Uppfyller alla krav: jämställdhet, integration, kamratskap, ledarskap. En karismatisk ledare som aldrig sätter sig själv i främsta rummet, som alltid ser alla andra och deras behov och önskemål. Antalet verksamheter och projekt som han dragit igång går inte att räkna upp – alltifrån boxningsträning för pensionärer, till att jobba i Malmös mer utsatta områden, till att samverka med skolorna, till att påverka lokalpolitikerna, till att träna boxare i världseliten. Ken Kvist gör allt – och lite mer.”

Ken Kvist från Idrottsrådet uppmärksammade två priser av Årets prestation, ett till tjejer och ett till killar.

Bland tjejerna gick priset till Kämpinge Gymnastikförening och Lag Skill som består av Isa Vigren, Julia Nydemark, Marina Jalkell och Smilla Eliasson. Ett utdrag ur deras meriter är att de redan som juniorer vann World Rope Skipping Tournament i Hongkong 2014. Vid hemma-VM i Sverige 2016 blev de fyra totalt och tog guldmedaljer i båda dubbelrepsgrenarna. Vid EM i Portugal 2017 blev de tvåa totalt och under VM 2018 i Shanghai var de snabbast i världen på 4 x 45 sekunder dubbelrep. Enda laget över 600 steg! 2018 blev de dessutom Svenska Mästare som seniorer. Alla bor i Höllviken och har under många år inspirerat och undervisat föreningens unga hoppare.

Bland killarna var det laget från Skanörs båtklubb som för första gången förde upp klubben till Allsvenskan i segling. De seglare som ingår i laget är: Arvid Bjelkedahl, August Viglid-Nilsson, Elliot Steffensen, Hugo Johansson, Jacob Skoglösa och Philip Edberg. Att en relativt liten klubb kvalificerar sig till den absolut högsta divisionen i segling i Sverige är en jättestor bedrift. Alla killarna är unga, men har visat stort träningsintresse och positiv laganda. De arbetar dessutom som instruktörer i seglarskola och träningar för yngre barn.

Stort grattis till alla vinnare!

Publicerad:
16 maj, 2019