Det är enkelt att sortera matavfall

Sortera ut matavfallet, släng påsen i matavfallskärlet – klart! Du har räddat jorden. Tillsammans med flera andra svenska kommuner deltar Vellinge i kampanjen Gör det inte svårare. Budskapet är tydligt: det är enkelt och viktigt att sortera matavfall.

Skal, rens, kärnhus, kaffesump och annat som blir över när du lagat mat är allt annat än skräp. Det är värdefulla resurser som kan omvandlas till biogas och biogödsel. På så vis så räddar du jorden när du sorterar rätt och vi kan undvika att importera resurserna från andra länder. Om till exempel en påse matavfall, som väger cirka två kilo, omvandlas till biogödsel, räcker det till att producera havregryn för elva portioner gröt.

- Matavfallet innehåller massor av viktig näring som vi kan ta tillvara på och återföra till åkermarken, eller använda för att driva bussar eller bilar framåt. Vi vill visa med den här kampanjen att det inte är svårt att sortera matavfallet och att vi genom sorteringen faktiskt kan göra stor skillnad för vår miljö, säger Anna Olsson, avfallsansvarig på Vellinge kommun.

Kampanjen Gör det inte svårare lanseras den 15 februari runtom i Sverige. Läs mer pågördetintesvårare.se

Publicerad:
15 februari, 2019