Hoppa till innehåll

Månstorps ängar ska omvandlas till demensby

En välkomnande miljö som är så lik det vanliga samhället som möjligt, där personer med demenssjukdom tryggt kan njuta av livet. Det är visionen när Vellinge kommun nu skapar Sveriges första demensby på vård- och omsorgsboendet Månstorps ängar.

Månstorps ängar

Det är dags för kommunen att göra en ny upphandling för driften av Månstorps ängar. I samband med det väljer kommunen att ge vård- och omsorgsboendet en ny inriktning.

Tanken är att skapa en miljö som är fullt ut anpassad till personer med kognitiv svikt. Inom demensbyn ska alla ha möjlighet att röra sig fritt. Inom- och utomhusmiljön ska stimulera alla sinnen. Här ska finnas promenadvägar som leder tillbaka hem, och som har gott om bänkar där man kan vila. Det ska finnas affär, skönhetsanläggning, motionsanläggning och pool med bastu. I restaurangen ska de boende kunna välja bland rätter som de känner igen och längtar efter. På eftermiddagen ska restaurangen fungera som café.

Miljön ska kännas inbjudande också för anhöriga på besök. Lekplats och grillplats planeras, liksom ett hönshus med hönor. Det kommer dessutom att finnas plats för frivilliga resurser som vill hjälpa till i aktivitetsutbudet.

- Vi vill skapa en miljö som känns som ett hem snarare än som ett boende. Personalen ska ha spetskompetens kring demens, och mycket goda kunskaper i bemötande och personcentrerad omvårdnad utifrån evidensbaserad demensvård, säger Johan Greco, vård- och omsorgschef i Vellinge kommun.

Demensbyar finns sedan tidigare i Nederländerna och Danmark och dessa har tjänat som inspiration för Vellinge kommun.

– I Vellinge vill vi hjälpa personer med demenssjukdom att få ett bra liv fyllt med meningsfulla aktiviteter, därför skapar vi en demensby, säger Mavis Zander (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Utförare som är intresserade av att driva demensbyn kan lämna anbud nu under vintern och våren. Målet är att den nya verksamheten ska vara igång i januari 2020 men förändringarna kommer att ske successivt eftersom många av dem som redan bor på Månstorps ängar inte har demenssjukdom.

Publicerad:
23 januari, 2019