Hoppa till innehåll

Hjärtstartare i kommunen

I kommunen finns det flera hjärtstartare. Vid ett hjärtstopp kan en snabb räddningsinsats vara livsavgörande.

I Sverige startas varje dag HLR på fler än 15 personer som drabbats av hjärtstopp. De första minuterna är helt avgörande för om den drabbade ska ha en chans att överleva.

Vem som helst, med eller utan utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner som är lätta att följa.

På Sveriges hjärtstartarregisters websida kan du se var det finns hjärtstartare tillgänglig i kommunen. Skriv "Vellinge" i sökfältet och välj "Vellinge kommun" för en fullständig karta.

Hjärtstartarregistret

Bra att veta

Vad är en hjärtstartare

En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av klisterelektroder, så analyseras hjärtrytmen automatiskt. Om en strömstöt rekommenderas, måste du själv trycka på den blinkande knappen för att utlösa strömstöten. Se till att ingen rör personen innan du trycker på knappen. Det är inte farligt att ansluta en hjärtstartare till någon som inte har hjärtstopp.

/Text från hjärtstartarregistret

Senast uppdaterad:
1 februari 2024 13:37