Hoppa till innehåll

Naturen

Det finns mer än 500 miljoner skäl att åka hit

Varje år passerar mer än 500 miljoner flyttfåglar Falsterbonäset och en bra dag kan man se svindlande en och en halv miljon fåglar. Upp till 340 arter har noterats, så det är inte konstigt att fågelskådarna samlas här.

Men fågellivet är inte allt. Vellinge är den kommun i Sverige som har mest skyddad natur i förhållande till ytan. Över 60 procent av den totala markytan är skyddad genom tio naturreservat och ett marint reservat på 13 500 hektar.

Promenad- och cykelstigar löper genom hela kommunen, så du har första parkett vart du än vänder dig.

Legendariska stränder vart du än vänder dig

skanör.jpgDet är hit man söker sig för att njuta av Sveriges kanske allra finaste stränder. I Falsterbo, Skanör, Kämpinge och Ljunghusen har du totalt 40 km av kritvita sandstränder att välja på – och på Svanrevet i Skanör finns dessutom ett stort naturistbad.

Och nej, det är inte bara vi som älskar den vita sanden här. Nyligen placerade reseguiden Rough Guides Falsterbostranden på sin tio i topp-lista över Europas bästa stränder. Packa strandkorgen och upptäck varför.

Måkläppen

Måkläppen.jpgUnder perioden 1 november till 31 januari kan du gå ut på Sveriges sydvästligaste spets Måkläppen, den sandiga halvön som sticker ut från Falsterbonäset. Måkläppen är naturreservat sedan 1971 och är en häckningsplats för kustfåglar som ejder, gråtrut och silvertärna.

Men framförallt är det en plats som grå- och knubbsälar älskar. Måkläppen är den största uppehållsplatsen för grå- och knubbsälar i södra Östersjön, så att gå ut här en kall vinterdag ger garanterat en fantastisk naturupplevelse.

Det är viktigt att hålla avstånd till sälarna. Likaså vill vi poängtera vikten av att respektera gällande trafik- och parkeringsregler. Måkläppen är ett mycket populärt besöksmål. Vi rekommenderar bilburna besökare att parkera på den stora parkeringen vid Falsterbo Strandbad alternativt på parkeringen i Skanörs hamn och promenera till Måkläppen. Tack för visad hänsyn!

Måkläppens zoner

Upplev Ljungens spännande värld

Ljung.jpgNaturreservatet Ljungen på Falsterbonäset är ett 263 hektar stort och historiskt intressant naturreservat som förr omfattade hela Falsterbohalvön utom bebyggelsen i Skanör och Falsterbo. Här finns ljung, klockljung, kråkbär och pors plus sällsynta och betesberoende växter som ljungögontröst, vildlin och klockgentiana.

Under höstdagar samlas mängder med flyttfåglar här inför resan söderut. I våtmarksområdena häckar flera vadare som t ex skärfläcka, sydlig kärrsnäppa, småtärna, silvertärna och den svartbenta strandpiparen.

Kort sagt: ett eldorado för dig som är naturintresserad och har ögonen med dig.

Senast uppdaterad:
18 mars 2024 09:44