Hoppa till innehåll
Just nu är det för hög vattenförbrukning i hela kommunen.
Vi uppmanar dig att vara restriktiv med din vattenanvändning. Vid för hög förbrukning kan många abonnenter få dåligt tryck i sina kranar.

Samarbete med Falsterbonäsets naturvårdsförening

I våras kontaktade kommunen Falsterbonäsets naturvårdsförening (FNF) om att starta ett samarbete tillsammans för blomstrande grönytor i Skanör. Nu startar ett projekt där två tidigare lekplatser omvandlas till ängar och blir hem för många olika insekter.

IMG_4653.JPEG

Vi i FNF arbetar generellt med naturvårdsfrågor och tycker det är kul att samarbeta med kommunen kring detta, säger Joakim Polling från Falsterbonäsets naturvårdsförening.

De tidigare lekplatserna ligger vid Slåttervägen i Skanör. Där ska nu ängsgräs sås, träd planteras och sittmöjligheter tas fram. Projektet startar under vecka 16 och allt markarbete beräknas vara klart i maj. Men även om entreprenörens arbete på platsen är klart i maj kommer det inte ha växt upp och blivit en äng till dess.

Att anlägga en äng gör man inte på en förmiddag, utan det kommer ta sin tid. Vi (FNF) kommer följa ytan under några år och se vad som dyker upp här, säger Ida Frölich från Falsterbonäsets naturvårdsförening.

På de två ytorna kommer tre olika anläggningsmetoder testas för att se vilka arter som hittar hit och vilka som redan finns i jorden. På en av ytorna kommer gräset få växa fritt och slås en gång per år, en annan yta kommer vertikalskäras och nya fröer sås. På den tredje ytan ska sandblottor tas fram för de sandlevande insekterna, där kommer befintlig sand på platsen återanvändas.

Fröblandningen som används är noga vald för att passa på sandjord, tolererar det torra klimatet och växer i vår närmiljö. Det är inhemska ängsfröer, det vill säga att de är odlade lokalt i Sverige, vilket är bättre för våra insekter och pollinerare.

Vi hoppas även att kommunen ser att vi med en ganska liten insats kan ställa om fler av våra klippta gräsytor till ängar. Genom denna omställning blir det inte bara bättre för djur och växter utan också minskade utsläpp och lägre skötselkostnader. Och fint blir det också. Alla vinner på det! Säger Ida Frölich.

Projektledare för projektet är Anders Purcell och entreprenör är NCC.

Skapa en ängsyta i din trädgård

Hjälp till att bidra till den biologiska mångfalden i kommunen! För dig som bor i Skanör och Falsterbo kan du hämta ängsfröer på Skanörs bibliotek eller hos Vellinge Direkt i kommunhuset. Lägg gärna ut en bild på Instagram och använd hashtaggen #ängpånäset så kan vi se alla ängsytor som växer fram.

Vi hoppas att fler blir inspirerade att anlägga ängar i sina trädgårdar och att man enkla medel kan bidra till rikare miljöer för djur och växter i våra trädgårdar och utemiljöer, säger Ida Frölich.

Vill du veta mer om FNF:s arbete och aktiviteter i kommunen? Besök deras hemsida på länken nedan.

Falsterbonäsets naturvårdsförening - falsterbonaset.se

Bilder från arbetet
Media (1).jpg Media (2).jpg
Bilder från arbetet, 2024-04-12
Publicerad:
16 april, 2024