Hoppa till innehåll

Musik

Dagar och tider för instrumental/sångundervisning meddelas av respektive lärare vid terminsstart.

Självservice

Musikmix – grundkurs

I den här grundkursen för musik får eleverna bekanta sig närmare med rytm- och orkesterinstrument, sång, rörelse och blås- och stråklek. Undervisningen sker i huvudsak i elevernas närmiljö på deras egen grundskolan.

Årskurs 2 

Skola
Lektionstid
Framtidskompassen V. Ingelstad Onsdag 14.30 –15.10
Framtidskomassen Vellinge Måndag 14.30 – 15.10
Herrestorpskolan Tisdag 14.30 – 15.10
Ljungenskolan Måndag 14.30 – 15.10
Sandeplanskolan Tisdag 15.40 – 16.20
Skanörs skola Måndag 14.30 – 15.10
Stora Hammars skola Tisdag 14.30 –15.10
Södervångskolan Tisdag 15.45 – 16.25
Tångvallaskolan Fredag 14.30 – 15.10
Ängdalaskolan Tisdag 14.30 – 15.10

Elever från Skanör och Falsterbo Montessori, Henriksdalskolan och Hököpinge skola placeras i grupper på Tångvalla, Sandeplan respektive Herrestorp.

Elever från Håslövs Byaskola är välkomna att anmäla sig till vilken Musikmix-grupp de vill. Ange i anmälan vilken skola ni önskar.

Med reservation för ändringar.

Stråkinstrument

Stråkinstrument till exempel, har spelats i hundratals år. Idag hörs det i symfoni- orkestrar, på spelmanstämmor, i jazz- orkestrar och som häftiga ljudeffekter i elektronisk dansmusik. På kulturskolan kan du välja mellan fiol, altfiol, cello eller kontrabas. Du får börja ta lektioner redan i årskurs två. Från och med det andra året på kursen får du även spela i en ensemble.

Välj mellan:
fiol
altfiol
cello
kontrabas

Årskurs 2–gymnasiet

Blåsinstrument

Tvärflöjt, klarinett, trumpet, tuba, trombon, saxofon, valthorn eller blockflöjt. Väljer du ett blåsinstrument så kommer du att upptäcka att det finns med i alla möjliga musikstilar! Varje vecka har du två lektionstillfällen: instrumentundervisning och orkesterspel.

Välj mellan:
tvär­flöjt, kan även erbjudas från årskurskurs 2.
klarinett
saxofon
valthorn
trumpet
trombon
tuba

Årskurs 3 - gymnansiet

Piano

Precis som till gitarr är det ofta lång kö till en plats på pianokursen. Och precis som gitarr är pianot ett vanligt instrument när man ska skriva låtar, kompa sig själv eller andra. Förutom lektioner får du delta i pianoträffar, tangentorkestern och spela med andra musikkompisar i olika konsertsammanhang.

Årskurs 3 - gymnasiet

Slagverk

Om du inte kan få nog av rytmer så är slagverk något för dig! Bakom ett trumset hjälper du ett helt band att hålla takten och en publik att dras med i rytmen. Det finns massor av olika typer av slagverk och du får lära dig att spela på de flesta i kulturskolans kurs.

Årskurs 3 - gymnasiet

Gitarr och elbas

Gitarr är ett av de vanligaste instrumenten när man vill kompa sig själv eller göra egna låtar. Hit är det ofta lång kö. Vi börjar med gruppundervisning på akustisk gitarr. Efter några år kan du växla upp till elgitarr.

Den fyrsträngade elbasen kan du börja med direkt. Utan basisten inget band – basister håller precis som trummisar igång rytmen och är hett eftertraktade i orkestrar och rockgrupper.

Årskurs 3 – gymnasiet

KAP - Kulturskolans Avancerade Program

Från och med årskurs 6 finns KAP – Kulturskolans avancerade program (tidigare Master). KAP är fördjupningskursen för den som vill satsa extra på sitt musikutövande. Intagningen sker i samråd med respektive instrumentlärare och innebär teori- och gehörslektion, dubbla lektionstider och extra instrument.

Årskurs 6 – gymnasiet

Rockgrupp

Samspel rockar! Elever som har gått trummor, elbas, gitarr, elgitarr, piano eller sång i några år kan komplettera den vanliga instrumentundervisningen med en gemensam lektion för rockgrupp en gång i veckan. Intagning sker i samråd med respektive lärare.

Årskurs 6 – gymnasiet

Solosång

Det här är kursen för dig som har den egna rösten som huvudinstrument. Och precis som alla andra instrument behöver du öva upp tekniken för att nå nya höjder. I grupplektioner om två elever åt gången får du lära dig att utveckla din sångteknik, prova olika sångstilar och hitta till ditt unika musikaliska uttryck.

Årskurs 4 – gymnasiet

Körer

Att sjunga tillsammans i grupp har blivit en svensk folkrörelse med världsrykte. Men så har det också visat sig vara en riktig hit för välmåendet! Kulturskolan har tre körer för olika åldrar. Tillsammans eller var för sig gör körerna SingKids, SingStars och Singers massor av roliga och spännande framträdanden.

SingKids (förskoleklass – åk 2) torsdag 17.10 – 17.50
SingStars (åk 3 – 5) torsdag 16.30 – 17.10
Singers (åk 6 – gymn.) tisdag 18.00 – 18.40

Kör i Höllviken (åk 3 – 5) tisdag 16.00 – 16.40
Stora Hammars skola

Senast uppdaterad:
29 juni, 2022