Hoppa till innehåll

Om projektet

Här hittar du information om vad som ska göras i projektet, hur gångbanorna påverkas samt val av armatur och ljustemperatur.

Befintlig belysningsanläggning med cirka 180 stolpar ska bytas ut till en modernare och tryggare anläggning. Alla placeringar har setts över och nya stolpar och armaturer sätts upp. Kabeln var i dåligt skick och har bytts ut för att förebygga oönskade avbrott. Gator som berörs är Västergatan, Mellangatan, Östergatan och Vånggatan med dess tvärgator i Skanör.

Gångbanor

Vid montering av de nya armaturerna kommer det behöva grävas genom gångbanorna i området. Gångbanorna längs Västergatan, Mellangatan och Östergatan kommer att bli återställda med nytt grus, helt enligt bevarandeplanen. På tvärgatorna finns inga gångbanor och kommer därför återställas med gräs som det varit tidigare.

Armaturen

Armaturen som valts är framtagen för Stockholm stad i början av 1990-talet för att passa in i bebyggelse från förra sekelskiftet & fram till idag. Valet av denna modell är främst för att inte armaturen ska ta över gaturummet, utan snarare rätta sig in i trädallén. För att armaturen ytterligare ska smälta in har färgsättningen ändrats till helsvart.

Formgivaren till armaturen är Olle Andersson och det hör till ovanligheterna att gatuarmaturer har en extern designer som även har ett större perspektiv och tar i beaktning hur väl armaturens design passar in i omgivningar samt byggnaders arkitektur i stort.

Armatur Gamla Skanör.png

Val av ljustemperatur

I en enkätundersökning som skickats ut till kringboende kom flera synpunkter in om att ljuset på de provarmaturer som satts upp ansågs vara för kallt och "stickigt". Därför har projektgruppen sett över möjligheterna att välja ett varmare alternativ.

Det finns dock en brytpunkt där temperaturen gör att platsen upplevs som dåligt upplyst och möjligheten att se vem det är man möter påverkas, vilket skulle minska tryggheten. Provarmaturerna har ett ljus 2700K vilket ger ett varmare ljus än vad som normalt rekommenderas för parkbelysning (3000K) som i sin tur är varmare än vanlig gatubelysning (4000K), men vi har ändå beslutat att gå vidare med 2700K. Anläggningen går även att dimma, vilket gör det möjligt att arbeta med intensiteten i ljuset så länge tryggheten bibehålls.

Samtliga armaturer är utrustade med en rörelsesensor som per automatik justerar upp ljusstyrkan. Som ett utgångsläge kommer standardstyrkan att vara på 25 % och vid rörelse ökar ljusstyrkan till 80 %. Vi har på detta vis försökt möta era kommentarer kring att ljuset kan upplevas som för starkt samtidigt som vi håller nere elförbrukningen.

Publicerad:
19 februari, 2024