Bassängbad
Om du vill öppna ett bassängbad som ska användas av allmänheten måste du först anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden, som är tillsynsmyndighet för bassängbaden i kommunen. Anmälan ska göras senast sex veckor innan badet tas i bruk.
Självservice
Med bassängbad avses anläggningar som är till för allmänheten eller som används av många människor. Det kan vara till exempel bassänger, bubbelpooler, dammar, tunnor eller kar.
Bassängbad är en miljö som är speciellt utsatt för spridning av smitta och uppkomst av föroreningar som kan orsaka besvär eller sjukdom. Därför är det mycket viktigt att du som driver badet har bra rutiner för hur badverksamheten bedrivs. Detta kallas egenkontroll och en skriftlig egenkontroll är ett krav för en bassängverksamhet. Egenkontrollen kontrolleras av miljöenheten vid inspektioner.
Anmälan
Anmälan görs via vår e-tjänst ovan. Även övertagande av etablerade verksamheter bör anmälas.
Till anmälan ska du bifoga:
- Planritning över lokalerna. Ritningen bör vara i lämplig skala ex. 1:50 eller 1:100. Skriv även ut de olika lokalernas användningsområde.
- Uppgifter om lokalernas ventilation (hur stort är luftflödet, hur många personer är ventilationen dimensionerad för) och placering av friskluftsdon. Protokoll från senaste utförda ventilationskontroll (OVK).
- Verksamhetsbeskrivning inklusive användningen av kemiska produkter och beskrivning av avfallshanteringen.
- Fördjupad beskrivning av antal och typ av bassänger, bassängvolymer, badtemperaturer, antal och placering av dysor/inlopp i bassängbaden, bedömt antal badande vid maxbelastning samt omklädnings-, dusch- och städutrymmen och toaletter.
- Beskrivning av reningsmetod och funktion (bifoga ritning). Till exempel filtertyp, cirkulationsflöde (flödet genom filter i m³/timme), cirkulationstid (hur många gånger per dygn som hela vattenmängden passerar filtret), spädvattenmängd (l/badande), maxkapacitet/-dimensionering, typ av desinfektionsmetod, pH justerande medel, övrig teknik såsom flockningsmedel UV-ljus etc. Ange även vart spillvattnet från anläggningen leds.
- Övergripande skriftliga rutiner för egenkontroll av verksamheten vilka innefattar ansvarsfördelning, hygienrutiner, kemikalieförteckning, riskbedömning, städrutiner m.fl.
- Fördjupad riskbedömning (identifiera och bedöm vilka risker som finns i verksamheten avseende t.ex. klornivåer, hälsofarliga mikroorganismer, driftfel i reningsanläggningen, legionella) och dokumentation om rutiner för driftskontroll och provtagning (t.ex. kontroll av vattenkvalitet, kontroll av reningsanläggning, åtgärder vid avvikelser eller olyckor).
Avgift
Vid anmälan tas en avgift på 4 600 kronor ut för handläggning och administration enligt taxan som fastställts av kommunfullmäktige i Vellinge kommun. Om du inte anmäler verksamheten kan det leda till en miljösanktionsavgift enligt miljöbalken.
Egenkontroll
Den som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, framförallt mot smitta. Det innebär att rutiner ska skapas för kontroll av utrustning, ventilation, städning av lokaler, tvätt av lekredskap osv. En förteckning över de kemiska produkter som används, bland annat städkemikalier och desinfektionsmedel, måste finnas.
- Senast uppdaterad:
- 8 februari 2024 14:18