Nytt prisregn över Vellinges ekomat

För fjärde året i rad hamnar Vellinge kommun på första plats i ekomatsligan. Dessutom prisas kommunens ekologiska brödinköp, och den höga andelen mat är både ekologisk och svensk.

paprikor

Stämningen var hög när miljöminister Karolina Skog tillsammans med Ekomatcentrum delade ut diplom till Ekomatsligans alla vinnare den 21 maj i Stockholm. Fyra kommuner toppar årets liga med över 60 procent ekologiska inköp vardera. Vellinge kommun vann för fjärde året i rad, nu med 80 procent ekologiskt.

Förutom förstapriset i ekomatsligan kammade Vellinge hem Svekomatpriset 2018 tillsammans med Lunds kommun. Svekologisk mat är mat som är både ekologisk och svensk. Priset går till den kommun som har störst andel sådan i sina kök. Under 2017 var andelen svekologisk mat i både Vellinge och Lund 48 procent. Priset delas ut av stiftelsen Ekologiska lantbrukarna.

Vellinge vann dessutom Ekobrödspriset för högst andel ekologiska brödinköp - 73 procent.

De båda priserna är de senaste i en lång rad utmärkelser för maten på Vellinge kommuns skolor och förskolor. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med kosten.