Till Vellinge kommuns startsida

Migrationsprojekt ledde Sundselever till New York

Under läsårsstarten 2017/2018 initierade några lärare på ekonomiprogrammet på Sundsgymnasiet ett projekt om migration och integration som tangerade ämnena svenska, engelska samt samhällskunskap. Syftet var att belysa migration och integration ur ett litterärt, historiskt och ett samhällsvetenskapligt perspektiv.

ellis island

Ekonomiklassernas årskurs 2 var de klasser som tog del av projektet. Projektets mål var att eleverna gruppvis skulle producera en 10 minuter lång informationsfilm kring ämnet där priset för de två bästa filmerna renderade i en resa till New York. Huvudmålet för besöket var Ellis Island, första anhalt för migranterna som kom till USA för snart 100 år sedan.

Under resan fick eleverna bl.a. förmånen att besöka FN-högkvarteret samt träffa Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog där intressanta diskussioner avhandlades.

fn

Utöver Besöket på Ellis Island och Liberty Island (frihetsgudinnan) besöktes ett antal andra guldkorn såsom "Ground Zero", Public Library, Times Square, Grand Central Terminal, Central Park mm. Några tog sig även de drygt 80 våningarna upp till toppen av Empire State Building.

Ett par andra intressanta besök företogs till några av de bland skogen av skyskrapor insprängda kyrkor/katedraler som finns i kärnan av Manhattan. En av dessa var St Patricks Cathedral. Under den sista dagen promenerade samtliga över den berömda Brooklyn Bridge från statsdelen Brooklyn till Manhattan. En upplevelse i sig!

broklyn bridge

Ett antal intensiva dagar i en av världens metropoler har gett mersmak för deltagarna som var mycket nöjda med resan.

För den intresserade finns elevernas dagliga rapporter från resan att läsa på Sundsgymnasiets Facebook.