Till Vellinge kommuns startsida

Star for life

Star for life

Hösten 2009 startade vi på Ljungenskolan vårt engagemang inom Star for Life-projektet i Sydafrika. Skolans elever och personal grep sig an uppgiften med stort intresse och nyfikenhet. Många idéer kläcktes om hur ett utbyte med det avlägsna Sydafrika skulle se ut och inte minst hur man bäst samlar in pengar. Detta ledde till att vi erbjöds att skicka ner en elev och en lärare på studiebesök i Sydafrika!

Ljungenskolans första vänskola hette Kwa Giba High School i Hluhluwe-området, som ligger i östra Sydafrika. Skolan har 1200 elever och ca 35 lärare.

Kwa Giba High School samarbetar med Macabuzela Primary School, som också blev vänskola till oss på Ljungenskolan.

Eleverna i de yngre åldrarna skrev brev på engelska, ritade, tog foton och berättade lite om våra namn. Namn har nämligen väldigt stor betydelse i Sydafrika!

Varje höst har vi Öppet Hus och samlar in pengar. Hösten 2011 fick vi ihop otroliga 44 618 kronor! Den senaste rundan av insamlingar under hösten 2014 gav nästan 30 000 kr. Pengarna går till organisationen Star for Life.

Eleverna i år 8 fick 2010 lämna in skriftliga ansökningar där de fick motivera varför just de skulle få möjligheten att åka ner på besök. I hård konkurrens med ett antal andra elever valdes Beata Gynnerstedt ut som vår elevrepresentant och fick tillsammans med pedagogen Sissela Svensson åka till Sydafrika under 10 dagar. Här följer en liten text som de har skrivit ihop:

"Vi har nu kommit hem från Sydafrika där vi har besökt vår vänskola Kwa Giba High School i Hluhluwe-området som ligger i östra Sydafrika. Skolan har 1200 elever och ca 35 lärare. Vi fick träffa rektor, lärare och elever och fick viss inblick i elevernas vardag. Vi fick också träffa de som jobbar för Star for Life och ta del av deras enorma engagemang. Det har varit en fantastisk och lärorik upplevelse och vi ser fram emot att få dela med oss av våra erfarenheter här på skolan."

Engagemanget för Sydafrika fortsätter

Under våren 2011 hade hela skolan Sydafrika som tema för terminens arbete. Eleverna i år 3 tillverkade fina smycken i Sydafrikas färger; eleverna i år 2 hade loppis; de äldre eleverna gjorde dagsverken/Star Works mot ett bidrag till Star for Life; några elever tog in frivillig p-avgift från föräldrarna på parkeringen en morgon med mera. Även spontana bidrag kom in; "Vi pantade burkar i helgen och ville skänka pengarna till Star for Life"! Uppfinningsrikedomen har varit enorm bland våra elever!

Under hösten 2013 fortsatte Ljungenskolans framgångsrika samarbete med Star for Life och våra vänskolor. Av praktiska skäl bytte vi till en ny vänskola som heter Khombinlela High School. Precis som de andra ligger den i delstaten Kwazulu-Natal, utanför staden Empangeni.

Genom fortsatt stort stöd från närsamhället runt Ljungenskolan via olika insamlingar kunde vi skicka ner eleverna Hanna Jansson och Jonatan Elmfors tillsammans med läraren Gustav Leidstedt. Resan skedde under våren 2014.

Under hösten 2014 var ett gäng nya elever laddade inför arbetet med Sydafrika. En Sydafrika-grupp bildades med elever i åk. 8, som ordnade både försäljning av kakor och godis. Ett annat framgångsrikt projekt var att åka runt med cykel (miljövänligt) och hämta pantburkar och flaskor hemma hos folk i Ljunghusen och Höllviken. Det hela kröntes i sedvanlig ordning med det stora Öppna Huset och loppisen där. Även våren därpå kunde två elever och en lärare åka ner för att besöka våra vänner. Ruth Granath och Joel Lindgren utsågs efter sedvanlig ansökningsprocess och fick åka på ett fantastiskt utbyte. Medföljande lärare var Pelle Malmsten.

Stort tack till våra duktiga elever och pedagoger på skolan! Tack till er föräldrar som har bidragit med bullbak, jobbmöjligheter, loppisfynd och annat! Ett stort tack också till er alla i Ljunghusen med omnejd som stöder vårt projekt genom att bidra under våra insamlingar och försäljningar.

Det ger en varm känsla i hjärtat att se alla som arbetar med Star for Life och vi ser fram emot att få fortsätta med projektet!

elever framför Kwa Giba High School i Sydafrika