Hoppa till innehåll

Sundsgymnasiet åker på internationellt FN-rollspel i Kenya

Den 14 februari är det dags för Emmy Kemvik, Kajsa Nebrelius, Oscar Behrmann, Elsa Nordén, Sabina Widerberg och Sally Frantzén från Sundsgymnasiets samhällsprogram att åka till Kenyas huvudstad Nairobi för att delta i ett internationellt FN-rollspel. Med på resan följer även lärarna Anders Rasmusson och Stina Angelöv.

Svenska skolan i Nairobi deltar i arrangemanget och kommer vara värd för eleverna och lärarna under den 8 dagars långa resan. Vi byter den kalla och regniga skånska sportlovsveckan till några varma och intensiva dagar i värmen med storviltsafari och internationellt nätverkande. Det är fjärde året i rad som Sundsgymnasiet skickar elever på denna spännande resa.

Eleverna har skrivit resolutioner inom fyra olika kategorier - politik, ekonomi, ekologi/miljö och mänskliga rättigheter. Just nu pågår förberedelserna för fullt för att kunna sätta sig in i de olika områdena. Under spelen kommer eleverna företräda Elfenbenskusten och två av eleverna kommer att företräda Säkerhetsrådet.

En av resolutionerna som kommer diskuteras under dagarna i FNs högkvarter har eleven Sally Frantzén utformat. Problemformuleringen kommer hanteras av den ekonomiska kommittén och lyfter frågan om hur man kan skapa en hållbar ekonomi i Nigeria genom att återvinna och sälja plast för nya ändamål.

Att delta i FN–rollspel på internationell nivå är att göra något utöver det vanliga. Eleverna får med sig en bra formell engelska och en förståelse för hur komplicerad internationell politik är, dessutom finns chansen att träffa många nya vänner från hela världen.

Rollspelet pågår under 4 dagar och avslutas med en särskild ceremoni - förväntningarna är höga!

När vi kommer tillbaka arrangerar Sundsgymnasiet ett eget FN-rollspel. Då är det skolans egna elever som deltar och det hålls på svenska.

FN-rollspel i Kenya.jpg

Publicerad:
7 februari, 2019