Hoppa till innehåll

Avrådan om besök på Måkläppen

Från 1 november - 31 januari är det normalt sätt tillåtet att besöka Måkläppen. Men i år har kraftiga stormar flyttat sand så att Måkläppen skurits av från land. Det bitvis djupa vattnet gör det riskfyllt att besöka området. I dagsläget avråder vi därför från besök. Den norra reveln i Flommen är ett bra alternativ i närheten om du söker liknande vyer. Om du vill se säl bör du istället välja Fredshög-Stavstens udde i Skåre.

Efter stormen Babet flöt avgränsningsskyltarna för Måkläppen i land i danska Köge. Men den största förändringen var att reveln ut till Måkläppen var bruten och att det numera återigen är en ö. Nu går det inte att ta sig hela vägen ut utan att behöva ta sig över stora mängder vatten.

Genombrottet utanför Nabben var dessutom fyllt av tång, där var det svårt att avgöra djupet. Och de flesta dagar vintertid är vattenståndet betydligt högre än idag och ofta kan vattnet stiga medan man är där ute, säger Mikael Kristersson, ordförande Måkläppsföreningen.

Foto: Mikael Kristersson

Foto: Mikael Kristersson

Att besöka Måkläppen är ofta en blåsig upplevelse men i kombination med ett föränderligt vattenstånd avråder vi helt från besök tillsvidare. Även med vadarstövlar/sjöstövlar kan det vara svårt att komma över. Tänk särskilt på att vattenståndet snabbt kan förändras och vattnet börja stiga. Tänk även på att de stora tångbältena kan vara förrädiska.

För dig som är sälintresserad finns det fler alternativ runt om i Skåne. Det finns chans att få se sälar på Fredshög-Stavstensudde utanför Skåre i Trelleborgs kommun och i Norrebro hamn vid Bjärekusten.

Mer information finns att läsa hos Måkläppen - lansstyrelsen.se

Senast uppdaterad:
18 november 2023 06:08