Hoppa till innehåll

Stor risk för vattenbrist

På grund av kraftigt ökad förbrukning av vatten de senaste dagarna är risken stor för vattenbrist. För att undvika bevattningsförbud vädjar Vellinge kommun till alla som har kommunalt vatten om att vara återhållsamma med bevattning och fyllning av pooler.

vattenkanna.jpg

Med sommar och sol ökar vattenförbrukningen i kommunen. Nu behöver vi använda vattnet smart och hjälpas åt för att inte få problem framöver.

Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Här hittar du tips om hur du kan bli vattensmart.

Tips för att spara vatten

Vellinge får sitt vatten från Sydvatten som tar vatten från Vombsjön och sjön Bolmen, det vill säga ytvatten. Sydvatten har god tillgång till vatten i sjöarna, men under våren och sommaren används det ofta extra mycket vatten. När många vattnar sina gräsmattor eller fyller sina pooler, span eller badtunnor vid samma tillfälle blir det ytterligare extra ansträngt. I dessa situationer jobbar vattenverken på maxkapacitet för att hinna producera den mängd som förbrukas. Vattenledningarna är dimensionerade för normal hushållsförbrukning för att säkerställa tillräcklig omsättning och god kvalitet på vattnet. När kommunen ber om hållbar vattenanvändning är förbrukningen över den normala hushållsförbrukningen.

Publicerad:
10 juni, 2021