Hoppa till innehåll

Marie Olsson på Södervångsskolan är Årets pedagog

Marie Olsson, lärare i år 7-9 på Södervångsskolan, får utmärkelsen bland annat utifrån sitt arbete med att få alla elever att känna sig trygga och sedda för att kunna utvecklas till sin fulla potential.

Marie Olsson arbetar som pedagog på Södervångskolan med undervisning i ämnena svenska och engelska. Hon är mentor för en klass 9 på högstadiet och verkar även som skolans Trygghetssamordnare där hon leder skolan Trygga barn-grupp.

I dag, tisdag den 13 november, kom hon in i personalrummet för en kort paus mellan två lektioner. Där möttes hon av en stor grupp kollegor, några representanter från kommunens utbildningsavdelning samt utbildningsnämndens ordförande Gustav Schyllert, som kommit för att gratulera henne till priset.

- Jag blev helt tagen på sängen och väldigt, väldigt glad! sa en överraskad Marie Olsson några minuter senare.

I motiveringen till att ge Marie Olsson priset nämns, förutom hennes arbete med att skapa trygghet, bland annat hennes strukturerade och välplanerade lektioner.

Några utdrag ur motiveringen:

"Hon har en god relation till alla elever med en tydlig ömsesidig respekt. Hon intar ledarskapsrollen i klassrummet på ett naturligt sätt med en god balans mellan auktoritet och närhet. På Maries lektioner varieras skratt med full koncentration!"

"Maries demokratiska och humana förhållningssätt, som genomlyser allt hon gör, främjar elevernas utveckling och lust till att lära. Marie låter varje enskild elev finna sin unika egenart och anpassar undervisningen till varje elevs förutsättningar och behov."

Vad är det som inspirerar dig som lärare?

- Det är livet! Att jobba som lärare innebär att man får se utveckling varje dag och den utvecklingen inspirerar mig. Eleverna blir hela tiden bättre och bättre, då måste jag se till att också bli det!

FAKTA: Utmärkelsen Årets pedagog delas ut årligen av utbildningsnämnden i Vellinge kommun. Det riktar sig till pedagoger på både kommunala och fristående skolor och förskolor och består av ett stipendium på 10 000 kronor. Utmärkelsen går till en pedagog som bedöms vara ett gott exempel på hur man kan jobba som pedagog i enlighet med läroplanerna, Vellinge kommuns politiska plan samt gällande riktlinjer för medarbetarprocessen, med fokus på kärnuppdraget på skolorna/förskolorna i Vellinge kommun.

Publicerad:
13 november, 2018
Senast uppdaterad:
19 november, 2018