Så kan du minska risken för inbrott

Nu är den mörka årstiden här, när antalet inbrott i bostäder brukar öka. Här har vi samlat information om inbrott och tips på vad du kan göra för att minska risken att drabbas.

Ofta äger inbrotten rum på eftermiddagarna, mellan klockan 12 och 19, innan husägarna kommer hem från skolor och arbete. Även fredags- och lördagskvällar, samt under julledighet och sportlovsveckan, när många är borta från sina hem, är populära tider för tjuvarna. Tjuvarna brukar gå in på ställen där de har skydd mot insyn. De brukar ofta hälsa på i flera hus i samma bostadsområde vid samma tillfälle.

Bostadsinbrotten i kommunen har minskat lite jämfört med samma period förra året (2015: 99, 2016: 92). För tillfället har vi haft flera inbrott i Skanör än på övriga platser i kommunen.

Det finns en del saker som du kan tänka på när det gäller att skydda din bostad.

  • Se till att du har bra lås, gärna med SSF:s ögon märkning, till både entrédörren, altandörren och alla fönster i markplanet men även på ovanvåning, med tanke på med att vid de senaste inbrotten i kommunen har tjuvarna även klättrar upp till ovanvåningen från baksidan av huset
  • Se till att skydda din bostad med larm både på bottenvåning och ovanvåning och att larma skalskyddet på natten.
  • Meddela tips och signalement till polisen för att hjälpa dem skydda din och grannarnas bostad. Det är viktigt att signalement kommer till polisen istället för att publicera dem på sociala media! Polisen kan inte hämta informationen där!
  • Om du vill dela informationen med grannar, anslut dig till grannsamverkan och utmana dina grannar att göra det också!! Grannsamverkan är ovärderligt. Kontakta gärna polisen för att få hjälp med utbildning och organisation kring grannsamverkan. Det finns olika sätt att ansluta sig till grannsamverkan, även med en digital kommunikationsplattform framtaget i samråd med polis, grannsamverkare, försäkringsbolag och kommuner. Uppdaterad information hittar du via länkarna nedan.

http://coyards.se/

http://coyards.se/lfskane/

http://samverkanmotbrott.se

https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsradgivning-for-privatpersoner/grannsamverkan2/

Stöldskyddsföreningens hemsida hittar du fler tips samt ett test som du kan göra för att se hur säker din bostad är.

Mer information om hur du kan skydda din egendom hittar du på denna sida där du även kan hämta foldern "Fakta om bostadsinbrott" under "Relaterade dokument" till höger. Här finns allt du behöver veta om belysning, grannsamverkan och hur du bör agera om du trots allt drabbas.