Nyinvigning av Skanörs hamn 1 juli

Nu är första etappen av försköningsarbetet i Skanörs hamn klar. Det har varit full aktivitet sedan i april och hamnen har bland annat fått en ny dansbana, nya cykelbanor och ny belysning. På fredag den 1 juli är det nyinvigning.

Skanörs hamn

I början av april inleddes arbetet med att bygga om Skanörs hamn för att den ska fungera bättre för besökare, båtägare, föreningar och näringsidkare. Nu är första etappen klar, och arbetet tar en paus tills det fortsätter med resten av de planerade åtgärderna nästa år.

Karin Gullberg, landskapsarkitekt på Vellinge kommun, har varit projektledare för arbetet.

– Det har grävts, lagts nya markbeläggningar, rensats upp och snickrats. Vi har jobbat med att förbättra hela hamnens infrastruktur, men även lagt mycket omsorg om detaljerna, säger hon.

Det här en del av vad som hänt i hamnen:

  • Ny asfalt har lagts på Badhyttsvägen och Hamnvägen.
  • Häckar har planterats runt den Norra parkeringen.
  • Gatubelysningen inom hamnområdet har bytts ut till en mer estetiskt och skalanpassad armatur.
  • Det har anlagts två nya cykelbanor och satts upp cykelställ vid Badhytten, utmed Hamnvägen samt vid hundbadplatsen.
  • Den stora norra uppställningsplatsen för båtar på vintern har gjorts större och snyggats upp.
  • Det har byggts en ny dansbana i trä, nära Badhytten.
  • Innergården vid scouthuset har städats upp och gjorts ännu grönare.
  • Grönområdet vid hundbadplatsen har rustats upp.

Nu på fredag den 1 juli arrangerar Skanör Falsterbo Centrumförening en nyinvigning av hamnen klockan 14-18. På programmet står bland annat ansiktsmålning och prova-på-segling, och klockan 16 blir det invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

– Hela hamnen har fått ett rejält lyft men samtidigt tycker jag vi lyckats bevara den mysiga och pittoreska känslan som är så unik i Skanörs hamn. Jag är övertygad om att det kommer myllra av människor som vill ta del av båt- och hamnliv, bada, äta, umgås eller njuta av en fantastisk solnedgång i hamnen. Det här är en fantastisk plats där det finns något för alla, en fin destination som jag är mycket glad för och stolt över, säger hon.

Nästa år fortsätter arbetet, bland annat med att färdigställa området runt Stens brygga där det ska byggas en lång träbrygga längs med pirarmen. Hamnpromenaden ska också få ett lyft, i form av nya lampor och informationstavlor.