Föreningar samarbetar för lyckad integration

Idéerna är många och engagemanget stort för att ta väl emot nyanlända som kommit och som kommer att komma till Vellinge kommun. Det blir tydligt när företrädare för en rad föreningar träffas för att diskutera initiativ för en lyckad integration.

Föreningar i samarbete

För en dryg månad sedan träffades representanter för föreningar och idéburen sektor för att prata om vad som redan görs – och om vad man skulle vilja göra – för att underlätta för och välkomna ensamkommande och nyanlända i kommunen. Nu har ett andra möte hållits och på plats fanns företrädare för ett 30-tal föreningar och organisationer, så som till exempel Röda Korset, Hököpinge Brottarklubb, Falsterbonäsets Naturvårdsförening, BK Höllviken, Falsterbo Vellinge Rotary och Rädda Barnen. Även föreståndare för HVB-hem var med på mötet, liksom kommunens etableringscoach Monica Hallworth, som är den som tagit initiativet till föreningsträffarna.

- Det händer något på riktigt när människor möts och pratar om en gemensam sak. Då är det strunt samma om man företräder den ena eller andra organisationen. Det gemensamma målet är att vi ska bidra till en riktigt bra integration, säger hon.

Under mötet berättade representanterna om vad som redan sker i deras verksamheter. Hököpinge BK har till exempel uppmuntrat ensamkommande att börja brottas, men när det visade sig att intresset för volleyboll var större än för brottning så startade man helt enkelt även volleybollverksamhet, som på bara en kort tid fått ett 30-tal aktiva. Rädda Barnen bedriver läxhjälp på tre HVB-hem och planerar att starta på fler inom kort. Det nya projektet MedmänniskaNu, som är ett integrationsprojekt i samarbete med Röda Korset, jobbar på att föra ihop människor och bygga upp vänskapsband och relationer baserade på gemensamma intressen. Friskis & Svettis har flera gymmedlemmar som kommit till kommunen som ensamkommande, men hoppas kunna nå ut till ännu fler och på att både barn, ungdomar och nyanlända vuxna ska vilja haka på även på deras löparrundor. På HVB-hemmen är konstsatsningar, där barn och ungdomar samarbetar med konstnärer, redan igång och det finns planer på utställningar framöver.

Förutom att prata om vad som redan sker handlade en stor del av diskussionerna om vad man vill göra framöver, om hur man ska informera om sina verksamheter och hur man kan nå ut även till de vuxna och familjer som inom kort kommer till kommunen.

- Det händer så mycket nu så det är nästan svårt att hänga med! Nu ska jag göra en sammanställning över vem som gör vad och vad det kan finnas för ytterligare behov, säger Monica Hallworth.

Är du intresserad av att engagera dig eller bidra på något sätt? Då kan du kontakta din förening och höra vad de har på gång, eller så går det bra att höra av sig till Monica Hallworth, via mejl till monica.hallworth@vellinge.se.