Carina Wutzlers jultal på julmarknaden i Höllviken

I söndags 27 november jultalade Carina Wutzler (M) i Höllviken på den traditionsenliga julmarknaden. Julmarknaden arrangeras av Lions tillsammans med centrumföreningen Handelsplats Höllviken. Här kan du läsa talet.

Jultal 2016

Carina WutzlerMan får nog säga att idag går det riktiga startskottet för julstök och julförberedelser och allt vad det innebär. Första advent och julskyltning. Julstämningen börjar infinna sig tack vare all fin belysning, pyntning, blommor och julmusik. Stakar och stjärnor är på plats. Förmodar att det är fler än jag som svurit över lampor som inte fungerar. Det annonseras om julmarknader. Det är en kär tradition här i Höllviken där LIONS höll sin första julmarknad redan 1967. Efter hand har den utvecklats mer och mer och 2013 var LIONS på plats här på Bibliotekstorget för första gången. I år är det mer aktiviteter än någonsin och med gemensamma krafter har LIONS, centrumföreningen och alla näringsidkare lyckats lyfta fram helheten på ett bra sätt. Från Toppen Gallerian hela vägen till Sommarboden som trots sitt namn har öppet året runt.

Julen innebär just många traditioner. En tradition som varit med oss i många år och som blivit en av de viktigaste jultraditionerna är Kalle ankas jul! Kalle ankas jul har stadig varit Topp 5 i över 20 år bland TV-programmen när årsstatistiken över antalet tittare ska summeras. Hela med 3-4 miljoner tittar varje år. Det här med innehållet är känsligt. Ändrar man innehållet ens lite blir det genast reaktioner. Visste ni att man 1982 bytte bort tjuren Ferdinand mot den fula ankungen? Det blev så massiva protester mot detta att man året därpå var tvungen att byta tillbaka.

En annan Tv tradition är julkalendern. Nedräkningen för lucköppning och för start av årets julkalender på tv har pågått ett tag hemma hos oss. På torsdag är det äntligen dags för första avsnittet och det blir till att bänka sig i soffan med frukosten. Årets julkalender blir enligt kritikerna ett magiskt äventyr där vi får följa med åttaåriga Selma och uppfinnaren Efraim von Trippelhatt på en resa till nordpolen. Jag ser med spänning fram emot denna som redan beskrivs som en blivande klassiker med äkta julkänsla.

Alla har vi nog våra egna speciella traditioner. Pepparkaksbak är i vår familj en av våra käraste och viktigaste traditioner där hela släkten samlas för att baka tillsammans. Under en hel dag. Både min femåriga son och min 17 åriga dotter ser framemot detta och pratar om det månader i förväg. Den här dagen får man inte missa! Det är en dag fylld av glädje, skratt, fika glöggdrickande och såklart en hel del pepparkakor.

En ny tradition för mig, och när jag säger ny så menar jag en tradition som har kommit till på senare år, är det här med julbelysning kring vårt hem. Det är min man som fört in den här traditionen. Jag var till en början rätt skeptisk och hade en hel del synpunkter men nu hejar jag ivrigt på utsmyckningen som blir mer och mer eller som vissa ser det värre och värre för varje år. Vårt hus fullständigt badar i ljus, det finns renar, lysande snögubbar, klättrande jultomtar, blinkande skyltar i olika färger och mycket, mycket mer. Trots allt lyckas han alltid på något sätt hålla sig inom ramen för vad som är okej. Det känns fantastiskt att komma hem i vintermörkret till vår alldeles egna upplysta julskyltning.

Julen är en tid då vi äter och dricker mycket gott.

De flesta här vill nog liksom jag, ha kål till julskinkan. Frågan är bara vilken sort. Brunkål, grönkål eller rödkål?

Det går en kulturgräns genom nordvästra Skåne som skiljer brunkålsätarna från grönkålsälskarna. I norra delarna av Skåne (På Bjäre och Kullahalvön) och är det grönkål, eller långkål som det heter, som gäller. Men från Helsingborg och söderut stirrar man i allmänhet oförstående på det gröna moset. Här är det brunkål till skinkan som gäller om det ska vara någon sorts kål. Brunkålen görs på vitkål och sirap som tillsammans med andra kryddor står och puttrar ihop till en härlig gegga. Ja, brunkål och grönkål äts mestadels i Skåne och Halland. Kommer du från andra delar av landet ses nog dessa rätter som exotiska och främmande. I resten av landet är det nämligen rödkål till skinkan som gäller och möjligtvis grönkål till dekoration.

Sen har vi det här med mandel i gröten. Vid tillagning av risgrynsgröten rör man ner en skållad sötmandel. Den som vid servering får mandeln erhåller mandelgåvan, bestående av exempelvis godis eller en leksak.

Mandelgåvan är en från början en dansk tradition som förutom i Danmark är vanligt förekommande i Skåne. I resten av Sverige talar man oftare om att den som får mandeln kommer att bli gift följande år. Julseden med mandel i gröten är känd i Sverige sedan 1800-talets mitt men är troligen äldre än så.

Alla har vi nog våra olika minnen.

December kan lätt bli en hektisk månad och kan för många innebära stress och jäkt. Försök hitta rätt balans.. Glöm inte att njuta av här och nu – gör något mysigt av alla julbestyr. Se till att vara rädda om varandra. I dessa tider tycker jag också att vi ska skänka en tanke och kanske även en gåva till de som inte har det så bra som vi har det…

Vill även passa på att slå ett slag för den lokala handeln – gör så många av era inköp i kommunen som ni kan. Här finns ett stort och bra utbud av butiker. Passa på att börja redan idag, det finns många bra erbjudanden och fina klappar. När det gäller årets julklapp har jag varit tydlig – den är inget jag har behov av. Får väl se om virtuella glasögon blir den fluga man förutspår.

"Det bästa med julen som jag vet,
det är inte julmat och alla paket.
Det är när i fönstret vi har hyacinter,
en julstjärna uppe, och ute är vinter.

Det bästa med julen som jag vet,
det är inte julmat och alla paket.
Det är när man stökar och pyntar i husen,
och julkvällen, när vi har tänt alla ljusen.

Det bästa med julen varje år,
det är inte godis och det som man får.
Det är att på julen man verkligen känner:
man vill va' tillsammans och trivas som vänner."

Med dessa ord önskar jag er alla en riktigt God Jul

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande