Information med anledning av coronaviruset

Här samlar vi information om de åtgärder verksamheterna gör i Vellinge kommun med anledning av coronaviruset.

Den 1 april publicerade Folkhälsomyndigheten nya allmänna råd som ytterligare inskärper varje individs ansvar att förhindra smittspridning av coronaviruset, samt de åtgärder individ, företag, organisationer och föreningar bör vidta. Läs gärna Folkhälsomyndighetens allmänna råd per 1 april

Åtgärder i Vellinge kommuns verksamheter

Medarbetare

För att motverka smittspridning och att säkerställa att vi kan upprätthålla vårt samhällsansvar uppmanas medarbetare i Vellinge kommun att ställa in alla ej nödvändiga tjänsteresor samt att så långt som möjligt ersätta fysiska möten med digitala möten.

Medarbetare ska stanna hemma vid symptom på luftvägsinfektion, även milda.

Besök och möten

När du bokar möte med Vellinge kommun ber vi dig att i första hand boka ett digitalt möte eller telefonmöte. Möten bokar du enkelt via självservice på Vellinge.se, och där väljer du i de flesta fall om mötet ska vara digitalt, via telefon, eller på plats. Behöver du hjälp så kontaktar du Vellinge Direkt.

Skulle du behöva besöka oss förutsätter vi att du är frisk. Har du symtom (även lindriga) på luftvägsinfektion ber vi dig att avstå från att besöka våra verksamheter.

För närvarande är drop-in mottagningarna på bygglovsenheten samt hos ritningsarkivet stängda.

Förskola och skola

Vellinges kommunala förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket innebär att alla med symtom på luftvägsinfektion ska stanna hemma. Barn och elever med sådana symptom ska vara hemma tills de varit symptomfria i minst två dygn. Om barn eller elev insjuknar i verksamheten kommer denna att hållas isolerad från övriga barn och elever tills dess hemgång sker.

Skolresor och studiebesök ska skjutas på framtiden.

Sundsgymnasiet och Vellinge lärcenter

Sundsgymnasiet och Vellinge lärcenter bedriver från och med den 18 mars all undervisning på distans. Elever och studerande ska inte vara i skolan, utan istället studera hemma. Det finns fortsatt möjlighet till samtal med elevhälsan och studie- och yrkesvägledare, både i form av enskilda möten på plats på Sundsgymnasiet och via länk.

Vård och omsorgsboenden

Vellinge kommuns entreprenörer inom äldreomsorgen har infört besöksstopp på alla kommunens äldreboenden.

Även LSS-gruppboenden har infört besöksstopp, detta gäller såväl de som drivs i kommunal regi som de som drivs av kommunens entreprenörer.

Vellinge kommuns tre aktivitetshus (Almgården, Postgården, Bäckagården) är stängda för externa besökare. Samtliga aktiviteter ställs in. Restaurangerna på aktivitetshusen är inte öppna för externa besökare, men kommer fortsatt att laga måltider åt boende i trygghetslägenheterna i anslutning till aktivitetshusen.

Restaurangen på Omtankens hus är stängd tills vidare. Restaurangen är inte öppnen för externa besökare, men kommer fortsatt att laga måltider åt boende.

Förändringar för dig med färdtjänst

Från och med 27 mars kan du som har färdtjänst åka ensam i en taxi. Förändringen, som gäller till och med 26 april, görs för att skydda riskgrupper och minska risken för spridning av Covid-19.

Under tider då många vill åka, som morgnar och eftermiddagar, kan samåkning fortfarande bli nödvändig.

Sammankomster och evenemang

Från och med den 29 mars är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Beslutet kommer från regeringen och gäller hela Sverige. Samma norm gäller för privata tillställningar.

Vid tillfälle att evenemang i kommunens regi ställs in kommer information att lämnas till berörda.

Försiktighet gäller för personer över 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt de kommande veckorna. I Vellinge kommun råder besöksförbud på äldreboenden, och vi ställer i nuläget in aktiviteter för äldre.

Här har vi samlat råd och rekommendationer på vad du bör, kan och får göra.