Information med anledning av coronaviruset

Hösten fortsätter som våren, annorlunda och utmanande. Vi behöver hålla ut och hålla avstånd.

Här samlar vi information om de åtgärder verksamheterna gör i Vellinge kommun med anledning av coronaviruset.

På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du läsa allmänna råd som ytterligare inskärper varje individs ansvar att förhindra smittspridning av coronaviruset, samt de åtgärder individ, företag, organisationer och föreningar bör vidta. Läs gärna Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Åtgärder i Vellinge kommuns verksamheter

Medarbetare

För att motverka smittspridning och att säkerställa att vi kan upprätthålla vårt samhällsansvar uppmanas medarbetare i Vellinge kommun att ställa in alla ej nödvändiga tjänsteresor samt att så långt som möjligt ersätta fysiska möten med digitala möten.

Medarbetare ska stanna hemma vid symptom på luftvägsinfektion, även milda.

Besök och möten

När du bokar möte med Vellinge kommun ber vi dig att i första hand boka ett digitalt möte eller telefonmöte. Möten bokar du enkelt via självservice på Vellinge.se, och där väljer du i de flesta fall om mötet ska vara digitalt, via telefon, eller på plats. Behöver du hjälp så kontaktar du Vellinge Direkt.

Skulle du behöva besöka oss förutsätter vi att du är frisk. Har du symtom (även lindriga) på luftvägsinfektion ber vi dig att avstå från att besöka våra verksamheter.

För närvarande är drop-in mottagningarna på bygglovsenheten samt hos ritningsarkivet stängda.

Förskola och skola

Vellinges kommunala förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket innebär att alla med symtom på luftvägsinfektion ska stanna hemma. Barn och elever med sådana symptom ska vara hemma tills de varit symptomfria i minst två dygn. Om barn eller elev insjuknar i verksamheten kommer denna att hållas isolerad från övriga barn och elever tills dess hemgång sker.

Skolresor och studiebesök ska skjutas på framtiden.

Sundsgymnasiet och Vellinge lärcenter

Höstterminen på Sundsgymnasiet inleds den 18 augusti 2020 och alla elever och studerande kommer att undervisas på plats. Det är fortsatt mycket viktigt att alla, såväl elever/studenter som personal, stannar hemma vid minsta symptom.

För att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer har vissa verksamhetsanpassningar gjorts. Det gäller exempelvis scheman som har glesats ut, extra städrutiner och avståndsmarkeringar i allmänna utrymmen. Undervisning i idrott och hälsa samt estetiska ämnen har särskilda riktlinjer när det gäller kontakt och att alla nyttjar egna instrument och mikrofoner.

Handsprit finns tillgängligt i alla lokaler och efter lektionerna ansvarar var och en för att torka av sin arbetsyta.

Löpande information kommer via Vklass till elever och vårdnadshavare.

Vård och omsorgsboenden

Från och med den 1 oktober 2020 är det inte längre besöksförbud på kommunens vård- och omsorgsboenden och LSS-boenden. Restriktionerna utifrån smittspridning av Corona skärptes den 27 oktober och vi vill därför be er ha i åtanke att tänka på följande, innan ni besöker något av vård- och omsorgsboendena i kommunen.

För information om respektive vård och omsorgsboende, gå in på Vård och omsorgsboende

För Vellinge kommuns aktivitetshus gäller nytt beslut med fortsatt vissa begränsningar, från och med 1 oktober 2020. För mer information, gå in på Aktivitetshus för seniorer

Här har vi samlat frågor och svar som rör vård och omsorgs verksamheter

Förändringar för dig med färdtjänst

Från och med 27 mars kan du som har färdtjänst åka ensam i en taxi. Förändringen, som gäller till och med 31 oktober, görs för att skydda riskgrupper och minska risken för spridning av Covid-19, och gäller under rådande omständigheter.

Under tider då många vill åka, som morgnar och eftermiddagar, kan samåkning fortfarande bli nödvändig.

Sammankomster och evenemang

Från och med den 29 mars är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Beslutet kommer från regeringen och gäller hela Sverige. Samma norm gäller för privata tillställningar.

Vid tillfälle att evenemang i kommunens regi ställs in kommer information att lämnas till berörda.

Allmänna råd ändras för personer som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

Här har vi samlat råd och rekommendationer på vad du bör, kan och får göra.