Hoppa till innehåll

Val till Europaparlamentet 2019

Valet till Europaparlamentet äger rum den 26 maj 2019. I Europaparlamentsvalet väljer vi de politiker som ska representera oss i Europaparlamentet i fem år framöver. På den här sidan kan du läsa om hur röstningen går till i Vellinge kommun.

Valet till Europaparlamentet går till som ett allmänt val.

Olika sätt att rösta

I vallokal på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör. Vilken som är din vallokal står på röstkortet.

På valdagen den 26 maj kan du rösta i din vallokal mellan kl. 8 och 21.

I förtid

Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela landet om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen. Förtidsröstningen öppnar den 8 maj.

Kom ihåg att du behöver ditt röstkort om du ska förtidsrösta.

Från utlandet

Du som befinner dig utomlands när det är val kan antingen brevrösta eller rösta på en ambassad eller konsulat. För att brevrösta behöver du ett särskilt material. Materialet finns färdigförpackat i ett kuvert och innehåller valkuvert, blanka valsedlar, ytterkuvert och omslagskuvert. På de blanka valsedlarna kan du själv skriva partiets namn. Brevröstningsmaterial kan beställas från Valmyndigheten, en kommun, en svensk ambassad eller ett konsulat.

Röstkort

Du får ett röstkort hem i brevlådan och på röstkortet står det vilket valdistrikt och vilken vallokal du tillhör. Röstkorten skickas ut mellan den 2 och 8 maj.

Skulle du inte fått eller tappat bort ditt röstkort, så går det att beställa ett nytt så kallat dublettröstkort hos kommunen, Länsstyrelsen eller Valmyndigheten. I Vellinge går det att hämta ut dublettröstkort i våra röstningslokaler under förtidsröstningen. Du kan också få ett dublettröstkort utskrivet eller skickat från Vellinge Direkt under deras ordinarie öppettider från och med den 29 april.

Läs mer om rösträtt och röstlängd på Valmyndighetens webbplats

Hjälp att rösta

Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som lämnar in din röst, om du inte kan ta dig till vallokalen.

Läs mer om hjälp vid röstning på Valmyndighetens webbplats

Material för budröstning kan hämtas i Vellinge Direkt på kommunhuset från och med den 2 maj.

Ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe, kan boka tid med en ambulerande röstmottagare som tar emot rösten i väljarens hem. Detta sätt att rösta pågår från och med den 9 maj till och med valdagen den 26 maj. Du måste boka minst en vardag i förväg. Detta gör du genom att ringa Vellinge Direkt på telefon 040-42 50 00. Då får du också veta vilka tider som är tillgängliga.

Vill du jobba på valdagen?

Om du är intresserad av att jobba som röstmottagare eller valsedelshanterare på valdagen den 26 maj så kan du kontakta valkansliet i Vellinge kommun. Du når valkansliet på e-post val@vellinge.se.

Har du frågor om valet?

Valmyndighetens valupplysning svarar på medborgarnas frågor om valet. Du når valupplysningen på telefon 020-825 825.

Information om att rösta på Valmyndighetens webbplats

Publicerad:
9 oktober, 2018
Senast uppdaterad:
25 april, 2019