Lagstiftning och branschriktlinjer
Syftet med livsmedelslagstiftningen är att skydda människors och djurs hälsa och värna om konsumentens intressen. Lagstiftningen omfattar alla led i livsmedelskedjan. Den yrkesmässiga hanteringen av livsmedel är reglerad i ett antal EG-förordningar, livsmedelslagen, livsmedelsförordningen samt i följdförfattningar.
Lagarnas innehåll
Lagstiftningen omfattar bland annat detaljregler och information om:
- egen kontroll och HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point)
- offentlig kontroll
- information/märkning
- krav på anläggningar
- godkännande och registrering av livsmedelsanläggningar
- avgifter.
Exempel på gällande regelverk
- EG-förordning nr 178/2002 om grundläggande krav och principer för livsmedelslagstiftningen.
- EG-förordning nr 852/2004 om livsmedelshygien (anger bland annat allmänna krav på livsmedelsanläggningar och egen kontroll)
- Livsmedelslagen (2006:804) och livsmedelsförordningen (2006:813)
- Informationsförordningen nr 1169/2011
- Föreskrifter från Livsmedelsverket, bland annat om märkning, godkännande, hygien och dricksvatten.
Läs mer om aktuell lagstiftning på Livsmedelsverkets hemsida
Branschriktlinjer
Branschorganisationerna är till för dig som företagare. Många av dem har tagit fram branschriktlinjer för att hjälpa företag att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav.
I branschriktlinjerna beskrivs hur din typ av företag kan arbeta för att följa lagstiftningen. Alla publicerade riktlinjer är granskade och godkända av Livsmedelsverket. De är frivilliga att följa, men de kan vara ett bra stöd i ditt arbete med egenkontroll och hygien.
Läs mer om branschriktlinjerna på Livsmedelsverkets hemsida
- Senast uppdaterad:
- 16 september 2020 14:53