Hoppa till innehåll

Matavfall

Här hittar du information om hantering av matavfall, för dig som har en verksamhet samt matavfallstips.

Att sortera ut sitt matavfall innebär en stor insats för miljön – för varje påse matavfall som återvinns kan man köra 2,5 km. Dessutom så får man biogödsel till jordbruket. Man beräknar att vi slänger ungefär 100 kg matavfall per person och år i Sverige.

Av matavfallet görs biogas som används till fordonsbränsle. Det är av denna anledning som matavfallspåsarna du använder måste vara de papperspåsar som tillhandahålls av kommunen. Komposterbara plast- och bioplastpåsar är alltså inte tillåtna.

Matavfall för hushåll

Matavfall läggs i papperspåsar och slängs i behållaren för matavfall i fyrfackskärlet. En särskild hållare för påsen finns att använda i ditt kök, förslagsvis monterad under vasken. Hållaren är designad så att påsen ska hållas luftig eftersom matavfallet är fuktigt.

Matavfall kan till exempel vara matrester, skal från ägg, frukt, rot- och grönsaker, te- och kaffepåsar och rester från kött, fisk, frukt och grönt.

Matolja

När du steker eller friterar mat så blir det ofta fett kvar i stekpannan. Ta för vana att inte hälla fettet direkt i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. Istället bör du torka upp oljan med lite hushållspapper som du sedan lägger i din vanliga soppåse eller matavfallspåse.

Har du flytande matolja utan matrester i, kan du lämna den i en genomskinlig glas-eller plastbehållare på Sysavs återvinningscentraler. Maxgräns per lämningstillfälle är 5 liter.

På kommunhuset i Vellinge kan du hämta ut en "fett-tratt". Fett-tratten kan skruvas på alla PET-flaskor och gör att du enkelt och smidigt kan hälla över överblivet matfett i flaskan och sedan lämna in på återvinningscentral. Tratten har ett lock så att du kan försluta den.

På tre av kommunens återvinningsstationer finns en särskild behållare där du kan lämna matolja: Börjesgången i Vellinge, Falsterbovägen i Höllviken och Nyvångsvägen i Skanör.

Tänk på:

  • Att oljan ska vara väl förpackad. Använder du en annan förpackning än den ursprungliga, måste du skriva på vad den innehåller.
  • Att detta gäller matoljor och inte så kallade mineraloljor såsom motorolja och spillolja.

Om du behöver fler påsar eller hållare

Om du bor i enbostadshus kan du beställa extra påsar eller hållare till matavfall på Mina Sidor.

Du kan även beställa fler påsar genom att klämma fast en påse under kanten på locket till tunnan på tömningsdagen. Kläm fast påsen så att den syns tydligt utåt. Chauffören har inte alltid påsar till alla som beställer nya, då kan det ta några dagar innan du får dina nya påsar.

Bor du i flerbostadshus finns en hållare med nya påsar i soprummet. Om du behöver fler påsar till din lägenhet, tala med din hyresvärd eller kontakta Vellinge Direkt.

Det finns även nya påsar att hämta i kommunhuset eller hos någon av Sysavs återvinningscentraler till exempel Lilla Hammars återvinningscentral.

För dig som har en verksamhet

För sortering av matavfall för verksamheter finns olika typer av utrustning och du bestämmer själv vilken som passar din verksamhet bäst.

Den utrustning som du behöver i din verksamhets kök om du till exempel bedriver restaurang består av vagnar och korgar i vilka du sätter en påse. Påsarna, som finns i förpackningar om 80 stycken 9-literspåsar och 20 stycken 45-literspåsar, beställer du kostnadsfritt hos Vellinge Direkt, 040-42 50 00.

Minska matsvinnet

Först och främst, se till att använda den mat du köper, så att mängden matavfall blir så liten så möjligt. 

Minska matsvinnet

  1. Gör en inköpslista
    Planera maten i förväg. Titta i ditt kylskåp och skafferi och skriv upp vad du verkligen behöver. När du handlar håller du dig till listan.
  2. Tänk på ekonomin
    Den dyraste maten är den man slänger.
  3. Bäst före-dag
    Välj varor med bäst före-datum långt fram om du inte tänker använda dem direkt. Tänk på att livsmedel ofta håller längre än bäst före-dagen.
  4. Se till att kylskåpet fungerar som det ska. Livsmedel ska förvaras mellan 1 och 5 grader för att hålla sig fräscha så länge som möjligt.
  5. Förvara livsmedlen enligt instruktionerna på förpackningen.
  6. Äldst längst fram. Ställ den nyinköpta maten längst in i kylen, så att du först använder de äldsta livsmedlen.
  7. Lägg inte upp för stora portioner.
  8. Använd rester till mat nästa dag, eller frys in dem. Frukt som har blivit mjuk kan du kanske göra en smoothie av, grönsaker som är lite tråkiga kan fungera fint i en soppa. Var påhittig!
  9. Frys in. Om du äter lite bröd, frys in i skivor, så kan du ta fram det som du behöver.
  10. Sortera det som måste kastas. Det går inte att undvika matavfall heltsortera ut det och lägg i avfallskärlet så att det kan bli biogas och biogödsel.

På Sysavs kampanjsida Resterkocken hittar du tips på mat du kan laga av gamla rester. Recepten är skapade av skolungdomar.

Resterkocken - sysav.se

Hantera matavfall under sommaren

Så gör du med matavfallet under sommaren

  • Torrare matavfall ger mindre lukt. Låt vätskan rinna av i vasken innan du lägger avfallet i påsen. Lägg gärna lite hushållspapper i botten av påsen.
  • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av, och vira in i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen.

Bruna påsen

  • Rulla alltid ihop påsen så att den är ordentligt stängd.
  • Byt påse ofta – ett par gånger i veckan, även om den inte är full.
  • Använd alltid den bruna hållaren för matavfallspåsen för att hålla påsen luftig.
  • Diska hållaren om den är smutsig.

Tunnan

  • Om det finns möjlighet bör tunnan stå i skugga.
  • Glöm inte att ställa fram den vid hämtning – även om det bara ligger lite matavfall i den.
  • Tvätta tunnan ofta. Spola av med trädgårdsslangen eller skrubba rent med hink och borste när den är tömd.
  • Häll lite ättika på tunnans kant och botten. Detta motverkar flugor och lukt.
Hantera matavfall under vintern

Så gör du med matavfallet under vintern

Kontrollera så att matavfallspåsarna inte har frusit fast i ditt kärl, de sitter då kvar efter tömningen, och du får inte hela matavfallskärlet tömt. Här får du tips på hur du kan minska risken för fastfrusna påsar.

Påsarna kan frysa fast om de är varma och fuktiga när de slängs i kärlet på vintern. Här är några tips hur du kan försöka undvika det:

  • Lägg tidningspapper eller en äggkartong i botten av ditt kärl innan du börjar lägga i påsar.
  • Låt kaffesump, potatisskal och annat blött matavfall rinna av ordentligt innan du lägger det i påsen.
  • Lägg lite tidnings- eller hushållspapper i botten av påsen.
  • Låt påsen ligga ute och frysa till lite innan du slänger den i kärlet, gärna under en hink för att hindra djur från att komma åt påsen. En fryst påse fastnar inte lika lätt i kärlet.
  • Om kärlet är rent fryser påsarna inte fast lika lätt.
  • Sätt dubbla papperspåsar kring matavfallet (endast om det är väldigt blött) strax innan det slängs.

Om påsarna har frusit fast

Om påsarna redan har frusit fast i kärlet behöver du se till att kärlet går att tömma på hämtningsdagen.

  • Skaka på kärlet när du ställer ut det för hämtning.
  • Peta försiktigt loss påsarna från kärlet med ett kvastskaft eller liknande verktyg.
  • För att tina upp innehållet kan man sätta in tunnan i garaget, och sätta ut den strax innan hämtning.
Senast uppdaterad:
30 januari 2024 11:05