Trygghetstips

Varje vecka under kommer ett trygghetstips att publiceras på kommunens hemsida. Tipsen är inplanerade så att de ska passa in i den årstid eller i de helger som råder. Här kan du läsa tipsen för hela året.

26 december

God fortsättning på julen! Snart är det nyårsafton och du vet väl att det i Vellinge bara är tillåtet att skjuta fyrverkerier från klockan 23 på nyårsaftonskvällen till klockan 01 på nyårsdagen. Vill du skjuta raketer på annan tid måste du söka tillstånd hos polisen.

19 december

Undvik tomtebloss i granen och släck inte oljebränder i köket med vatten. Läs mer om säkerhet inför julen på kommunens hemsida.

12 december

Imorgon kommer Lucia med vacker sång och ljus i hår. Om ljusen är levande ska du se till att ha brandsläckare, -filt och vatten tillgängligt om olyckan skulle vara framme.

5 december

Nu är det vitt och halt ute. På vintern är det extra viktigt att se till att gångbanan vid din fastighet är framkomlig och halkfri för alla. Läs mer på kommunens hemsida (PDF-dokument, 1,4 MB) om vem som har ansvar för vad vid snöfall.

28 november

På söndag är det första advent. Ta gärna för vana att kolla batterierna i bostadens brandvarnare i samband med att första ljuset tänds.

21 november

Titta igenom ditt förråd av adventsljusstakar. Kolla att lamporna lyser i de elektriska och släng alla ljusstakar för stearinljus som är i trä eller annat brännbart material. Kasta samtidigt mossan i ljusstakarna samt brännbara ljusmanschetter.

14 november

Vill du polisanmäla ett brott? Det kan du antingen göra genom att besöka en polisstation, ringa 114 14 och välja alternativ 1 eller genom att gå in på polisens hemsida. Via hemsidan kan du anmäla stöld, inbrott, förlorade eller borttappade tillhörigheter och komplettera en tidigare gjord anmälan. Tjänsten anmälan via internet är inte anpassad för bedrägeribrott, våldsbrott, hot eller händelser som inträffat i trafiken.

7 november

Det är nu mörkt redan tidigt på eftermiddagen. De flesta bostadsinbrott äger rum efter skymningen men före klockan 19. Se till att din bostad är upplyst, använd timers så att lampor tänds och släcks och se över bostadens lås och larm. Använd gärna lågenergilampor för miljöns skull.

31 oktober

Vill du polisanmäla ett brott? Det kan du antingen göra genom att besöka en polisstation, ringa 114 14 och välja alternativ 1 eller genom att gå in på polisens hemsida. Via hemsidan kan du anmäla stöld, inbrott, förlorade eller borttappade tillhörigheter och komplettera en tidigare gjord anmälan. Tjänsten anmälan via internet är inte anpassad för bedrägeribrott, våldsbrott, hot eller händelser som inträffat i trafiken.

24 oktober

Nu är det mörkt och kulet ute. Hur är det med gatlyktorna där du bor, är någon sönder? Ring och felanmäl på telefon 040-42 57 00 eller via epost vellinge.direkt@vellinge.se

17 oktober

Du vet väl att du hittar information från svenska myndigheter, länsstyrelser, kommuner och andra ansvariga på www.krisinformation.se? Gillar du twitter så kan du följa informationsflödet via @krisinformation.

10 oktober

Både kommunen och näringslivet har drabbats av inbrott på sistone under sennätterna. Tekniska produkter och andra saker som är lätta att avyttra har varit målet. Ser du någon som rör sig runt butiker eller skolor på nätterna, ta signalement, bilnummer etc och ring polisen på 114 14. Ser det ut som om någon bryter sig in eller stjäl: ring 112.

3 oktober

Höststormarna börjar snart vina runt knutarna och risken för strömavbrott ökar. Hur har du det med stearinljus, ficklamps- och radiobatterier och oljelampor hemma? Läs gärna på i förväg hur du kan förbereda dig.

26 september

Kommunen har en krisledningsorganisation förberedd för den händelse att en kris eller katastrof inträffar. Vi övar årligen och har jobbat skarpt ett antal gånger de senaste åren. Bland annat under perioder av översvämningar samt vid Sundsgymnasiebranden.

19 september

Prata med dina grannar, kontakta sedan Länsförsäkringar och bestäm ett möte där ni startar grannsamverkan. Länsförsäkringar hjälper er alldeles gratis. Kenneth.johansson@lansforsakringar.se

12 september

Kommunens brottsförebyggande råd sammanträder idag för tredje gången i år. På agendan står bland annat uppföljning av Sundsgymnasiets välkomstdag som ersatt den tidigare stökigare insparken.

5 september

Du som har barn i högstadiet har fått eller kommer att få en inbjudan till informationsträff om alkohol, droger, ungdomsbrottslighet och vårt sociala nätverk i Vellinge via skolan. Har du inte det, så hittar du inbjudan på kommunens hemsida. Och anmäl dig!

29 augusti

Ring, besök eller skicka ett kort till någon du tror är ensam. Omtanke får både givaren och mottagaren att känna sig väl till mods.

20 augusti

Den 20 augusti börjar terminen för kommunens skolor. Se upp i trafiken för vingliga cyklister och impulsiva barn!

15 augusti

Har du förslag på hur vi kan göra vår kommun ännu tryggare och säkrare? Skicka ditt förslag till tips@vellinge.se.

8 augusti

Den största anledningen till otrygghet är den egna oron. Dela den med någon så blir den mindre. Tillhör du en villaförening eller liknande får du gärna bjuda in polisen och säkerhetschefen till ett möte för en information om hur vi arbetar förebyggande i Vellinge.

1 augusti

I kräftskivornas tidevarv vill vi påminna om att gränsen för rattfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet, eller 0,1 Mg/liter i utandningsluften. Den som kör bil eller moped onykter bryter mot trafikbrottslagen och kan dömas för rattfylleri. I vanliga fall räcker det med ett par folköl för att man ska komma upp till 0,2 promille. Låt bilen vila hela dagen efter kräftskivan!

25 juli

Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan som inleds enligt nutida svensk tradition i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22, 23 eller 24 juli och pågår till 22, 23 eller 24 augusti. Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet.

18 juli

Den vanligaste olyckan som leder till dödsfall är fallolyckan. Åk gärna hem till någon äldre vän eller släkting under din semester och titta över kablar och mattor som kan bli tänkbara snubbelorsaker.

11 juli

Varje år uppstår i Sverige över 100 000 vattenskador till en kostnad på över fem miljarder kr. Ägna en semesterdag åt att titta igenom Länsförsäkringars broschyr (PDF-dokument, ) och se vad du kan göra hemma hos dig!

4 juli

Varje år uppstår i Sverige över 100 000 vattenskador till en kostnad på över fem miljarder kr. Ägna en semesterdag åt att titta igenom broschyren nedan och se vad du kan göra hemma hos dig!

Länsförsäkringars broschyr (PDF-dokument)

27 juni

Tycker du om att vara på stranden och sola? Tänk på att använda solkräm med solskyddsfaktor och följ gärna UV-prognosen på www.dmi.dk.

20 juni

Midsommarafton är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Midsommarstång, sill och nubbe hör till. Har sillen fått simma mycket, ska du låta bilen stå på midsommardagen.

13 juni

Idag slutar skolorna för terminen. Många ungdomar ute, framförallt på stränderna. Hjälp oss hålla koll på dem! Ring till någon via Uppsikt Vellinge om du ser bråk, skadegörelse eller ungdomar som behöver hjälp.

6 juni

I juni gör många premiärdoppet i havet. Tänk på att inte kombinera alkohol med simturer, i synnerhet inte på djupt vatten. Och dyk aldrig på huvudet om du inte säkert vet att vattendjupet är tillräckligt.

30 maj

Provtagning av kommunens badvatten tas från den 30 maj och genomförs varannan vecka fram tills i början av september. Prover tas vid Kämpinge Strandbad, Falsterbo Strandbad, Skanörs Havsbad, Ljunghusen/Storvägen, Höllviken/Kanalen och Handikappbadet.

23 maj

Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, på djupt vatten simmar 200 m varav 50 m ryggsim i en följd. Vellinge Näsets simklubb, VNSK arrangerar simskola i Vellinge. Du når dem på telefonnummer 040-45 78 60.

16 maj

Hundar får inte vistas på badplatser under tiden 15/5-31/8 mellan klockan 06.00 och 20.00. Dock upplåtes stranden vid Skanörs hamn, ett område från pirarmen och 150 meter norrut, till hundbadplats året om. Läs mer i kommunens lokala ordningsföreskrifter.

9 maj

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger ut en tidning som heter Tjugofyra7. Denna hittar du antingen på deras hemsida eller så kan du få en gratisprenumeration om du mejlar redaktionen@tjugofyra7.se

2 maj

Den som köper ut alkohol åt någon under åldersgränserna gör sig skyldig till langning där straffpåföljden är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

25 april

På valborgsmässoafton sjunger vi in våren och på vägen hem håller vi lite koll på våra ungdomar som i vissa fall dricker alkohol för första gången just ikväll. Ring till någon via Uppsikt Vellinge om du ser bråk, skadegörelse eller ungdomar som mår dåligt.

18 april

Denna vecka innehåller de dagar på året då flest svenskar fyller år! Fira gärna, men glöm inte att begära tillstånd hos polisen om du vill skjuta fyrverkerier till födelsedagsbarnets ära.

11 april

Är du mellan 15 och 19 år eller har du någon i familjen i den åldern? Då är det dags att börja fundera på att söka feriepraktik (sommarjobb). Du hittar mer information här.

4 april

Inom detaljplanerat område gäller eldningsförbud under april-oktober. Inom andra områden, exempelvis landsbygd, kan man elda även under denna period, under förutsättning att eldningen inte förorsakar olägenhet för människors hälsa eller miljön.

28 mars

Snart börjar påsklovet! Glöm inte avbeställa tidningen, lagra posten och be minst tre grannar tömma din brevlåda på reklam samt rulla fram och tillbaka soptunnan.

21 mars

Är du mellan 15 och 19 år eller har du någon i familjen i den åldern? Då är det dags att börja fundera på att söka feriepraktik (sommarjobb). Läs mer om feriepraktikplatser i Vellinge kommun.

14 mars

Det som göms i snö kommer upp i tö! De behov som har uträttats av kommunens hundar i skydd av mörkret syns alltmer tydligt nu. Tänk på upplockningskravet i kommundelar med tätortsprägel. Läs mer i de lokala ordningsföreskrifterna.

7 mars

Upptäcker du klotter på en vägskylt eller kommunal byggnad så får du gärna ringa 040-42 57 00 och meddela det. Våra klottersanerare tar bort klottret inom 24 timmar.

29 februari

Under tiden mellan den 1 mars till den 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

22 februari

Vet du hur du ska göra om det brinner i ditt hus eller lägenhet? Hur du gör kan vara helt livsavgörande. Läs mer på Din säkerhet.

15 februari

Ska du iväg på sportlovsresa? Berätta för minst tre grannar att du åker iväg och be dem rulla fram och tillbaka soptunnan, ta bort reklam och skotta snö.

8 februari

Gatubelysningen gör att du ser, men innebär inte att du syns där du går. Se till att du har reflexer på både vänster och höger sida så att du syns från båda håll. Reflexerna syns bäst om de är lågt placerade och i rörelse. Kom gärna in och hämta en kommunreflex i kommunhusets reception!

1 februari

Säg hej och titta personer i ögonen som du möter på gatan utanför ditt hus. En tjuv på rekognosering vill inte bli uppmärksammad och igenkänd.

25 januari

Nu har du bara några få dagar på dig att besöka Måkläppen. Från och med den 1 februari till och med den 31 oktober är det beträdnadsförbud. Läs mer om Måkläppen.

18 januari

Har du ett barn i familjen som fyller 15 i år? Och vill köra moped? Läs då noga den skrift om mopedkörning som kommunen skickar ut till dig med posten under januari månad! Information om körkort och förarbevis för moped finns också på Vellinge kommuns hemsida.

11 januari

Ska du ut på långfärd med bilen? Ta då med dig sopborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel (för att kunna varna åt båda håll), reflexväst, mobiltelefon, ficklampa, glykol, frostskyddad spolarvätska, motorolja, första hjälpen-utrustning och en eller ett par filtar. Gärna också matsäck med varm dryck i termos. Det är viktigt att ta pauser när man kör långt.

3 januari

Har du varit inne på www.dinsakerhet.se? Det är en webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privatperson. Webbplatsen ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö samt redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme.

Skicka meddelande till Marie Louise Arendt